Vitamine D en de huid

Article Read Duration 5 min lezen

Op dagelijkse basis voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgen, is belangrijk voor je gezondheid. Er bestaat een lange lijst met essentiële vitamines, en vitamine D is er eentje waarover je veel hoort. Deze vitamine ondersteunt je lichaam in het opnemen van calcium, een mineraal dat je lichaam nodig heeft om sterke botten te bouwen. Je hart, spieren en zenuwen hebben ook vitamine D nodig. Hiernaast kan vitamine D veel betekenen voor de huid. De zon stimuleert de aanmaak van vitamine D, maar daar zijn wel een paar belangrijke kanttekeningen bij zoals je verderop leest.

Wat is
vitamine D?

Vitamine D is een in vet oplosbare vitamine die van nature in bepaalde voedingsmiddelen voorkomt waaronder vette vis (zoals zalm en tonijn), eierdooiers, levertraan en verrijkte voedingsmiddelen zoals melk, ontbijtgranen en sappen. Het is belangrijk om voldoende vitamine D binnen te krijgen om tekorten te voorkomen. Een tekort aan vitamine D kan leiden tot problemen zoals verzwakte botten (osteoporose), spierzwakte, een verhoogd risico op infecties en een verminderde stemming. Het heeft dus ook effect op mentale gezondheid.

Voordelen van vitamine D
voor de huid

Vitamine D in huidverzorging is speciaal geschikt voor een gevoelige, droge, schilferige huid. Vitamine D kan ontstekingsremmend werken, en daarom kan het worden ingezet als effectief huidverzorgingsingrediënt. Er zijn ook recepten met vitamine D, verkrijgbaar via de huisarts, die worden gebruikt voor huidaandoeningen zoals psoriasis en netelroos. Er wordt ook gedacht dat vitamine D antioxiderende voordelen heeft die kunnen helpen om schade door vrije radicalen te neutraliseren. Met andere woorden, het werkt dan anti-aging en gaat schade aan de huid door dagelijkse stressoren tegen. Hiernaast kan vitamine D helpen een gezonde huidbarrière te behouden en voorkomt het de opbouw van dode huidcellen die kunnen leiden tot huidaandoeningen zoals psoriasis maar ook acne. Het verwijderen van deze opbouw bevordert een gezonde en natuurlijke celvernieuwing en beschermt de huid tegen beschadiging.

Vitamine D en acne

De link tussen vitamine D en acne is nog niet helemaal bekend. Er wordt wel gesuggereerd dat vitamine D ontstekingen zou kunnen helpen tegengaan. Dit is natuurlijk wenselijk voor acne en een acne-gevoelige huid. De ontstekingsremmende eigenschappen kunnen het ongemak van huidaandoeningen zoals psoriasis en eczeem helpen verlichten, onder andere wanneer je de vitamine D combineert met andere huid-voedende ingrediënten zoals kokosolie, aloë, hyaluronzuur en meer. Bij hevige acne is het weliswaar vooral belangrijk om een dagelijkse huidverzorgingsroutine te implementeren speciaal geschikt voor een acne-gevoelige huid zoals La Roche-Posay’s Effaclar-lijn geformuleerd in samenwerking met dermatologen.

Vitamine D
zonder de zon

Het is bekend dat je vitamine D uit de zon kunt halen, uit zonlicht. Alleen is blootstelling aan de zon voor de meeste mensen niet voldoende om alle vitamine D te leveren die je lichaam nodig heeft. Zelfs als je de hele dag buiten in de zon bent, kun je nog steeds een vitamine D-tekort hebben of krijgen. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor je huid als je deze te veel blootstelt aan de zon. Overmatige blootstelling aan de zon is immers de oorzaak van ongeveer 80% van de zichtbare tekenen van huidveroudering en een belangrijke oorzaak van ernstige huidproblemen (waaronder melanoom of huidkanker). Dat zijn uiteraard geen risico’s om te negeren. Vergeet daarbij niet dat je huid ook wordt blootgesteld aan zonlicht achter glas en dat een zonnebank per definitie niet goed is voor een gezonde huid. Het schijnt zelfs zo te zijn dat naarmate we ouder worden onze huid vitamine D uit zonlicht minder goed kan opnemen.

Dan is de vraag wellicht, hoe krijg ik alsnog voldoende vitamine D binnen voor mijn gezondheid? Het is veel veiliger en betrouwbaarder om een vitamine D supplement te nemen dan in de zon te gaan, je huid te verbranden en mogelijk huidkanker te krijgen vanwege de angst voor een vitamine D-tekort. Het is uiteraard wel belangrijk om voor het juiste vitamine D supplement te kiezen. Hiervoor kun je ook je huisarts of apotheker om advies vragen. Deze experts kunnen eveneens de juiste vitamine D-dosering aanbevelen. Hiernaast is dagelijkse UV-bescherming essentieel voor een gezonde, stralende huid.