Achtergrondinformatie

Allergie en huidverzorging

vrouw met huidallergie

Vandaag de dag hebben 264 miljoen vrouwen wereldwijd last van een gevoelige huid. Onderzoekers verwachten dat, tegen 2050 1 op de 2 personen wereldwijd last heeft van allergie, waarbij in 75% van de gevallen de symptomen van allergieën zichtbaar zijn op de huid. Een goede huidverzorging kan de huidklachten verminderen.*

Wat is het?

Wat is allergie eigenlijk?

Een allergie is een heftige reactie van het afweersysteem op stoffen(allergenen) van buitenaf waarop het lichaam normaal gesproken niet heftig op hoeft te reageren.* Bekende allergenen zijn huidschilfers van dieren, pollen en bepaalde voedingsstoffen. Wanneer het lichaam een dergelijke stof ontdekt worden antilichamen aangemaakt (immunoglobuline) om de vreemde stof op te ruimen. Het gevolg hiervan is een allergische reactie.

Allergie soorten

Welke soorten allergie zijn er?

Er bestaan vele verschillende vormen van allergieën. Enkele voorbeelden* zijn:

 • pollenallergie / hooikoorts: een allergie voor de pollen van planten en grassen
 • Voedselallergie: een allergie voor bepaalde voedingsstoffen zoals pinda's
 • Stofallergie: een allergie voor stofdeeltjes in de lucht
 • Insectenallergie: een allergie voor het gif van bepaalde insecten
 • Dierenallergie: een allergie voor de haren en huidcellen van dieren
 • Medicijnenallergie: een allergie voor stoffen die voorkomen in medicijnen
 • Latexallergie: een allergie voor latex
 • Schimmelallergie: een allergie voor schimmels die bijvoorbeeld voorkomen in vochtige ruimtes en in de natuur
 • Zonneallergie: allergie voor bepaalde soorten UV straling

Allergie symptomen

Wat zijn de symptomen van allergie?

Een allergie kan zich op verschillende manier uiten en de manier waarop het zich uit verschilt per allergie*. 

Milde symptomen van allergie zijn een waterige ogen, rode branderige en jeukende huid, bultjes, eczeem of andere huiduitslag. 

Ernstigere symptomen zijn onder andere hoesten, zwelling van het gezicht, ogen of tong, diarree, misselijkheid en buikpijn. In zeldzamere gevallen uit een allergie zich door bijvoorbeeld ademhalingsproblemen of het verlies van bewustzijn. 

De eerste keren dat iemand wordt blootgesteld aan een allergene stof zijn de symptomen vaak mild. Naar verloop van tijd kunnen de symptomen verergeren.*

Huidverzorging bij allergie

Hoe verzorg je je huid bij allergie?

Wanneer je last krijgt van een allergische reactie uit dit zich vaak op je huid. Rode, branderige en trekkende huid of eczeem als gevolg van een allergie kunnen je in dagelijkse leven hinderen om ongestoord je gang te gaan.

Een goede dagelijkse schoonheidsroutine met producten die geschikt zijn voor een intolerante, allergische huid, kunnen helpen de klachten verminderen en je huid te versterken.

 • Dagcrème: gebruik altijd een dagcrème die geschikt is voor een allergische huid. Breng de crème ochtends na het wassen aan. Dit kalmeert je huid en helpt je huid de rest van de dag beschermen tegen irritatie en jeuk.
 • Oogcrème: soms kan het voorkomen dat je huid rondom je ogen wat roodheid en zwelling vertoont bij bijvoorbeeld hooikoorts. Hiervoor zijn crèmes ontwikkeld die rode huid , jeuk en zwelling verminderen.
 • Nachtcrème: In de ochtend kan een allergische gezichtshuid extra gevoelig zijn en zijn de symptomen van allergieën het hevigst. Je gezicht 's avonds verzorgen met een aangepaste nachtcrème voor de gevoelige of allergische huid helpt om dit te voorkomen en de symptomen van allergieën op je huid bij het ontwaken te verminderen.
 • Make up: veel mensen zijn het zich niet bewust, maar make-up bevat in veel gevallen stoffen die een allergische huid geen goed doen. Gebruik alleen make up die geschikt is voor een allergische huid.
 • Make up remover: het verwijderen van make up gaat vaak gepaard met veel wrijven en agressieve producten waardoor je huid extra geïrriteerd raakt. Kies voor een product dat make up verwijdert zonder wrijven en dat zacht is voor je huid

*Wanneer u vermoed dat je last hebt van een allergie, raadpleeg dan altijd uw huisarts.


* Bron: Kwantitatieve studie van La Roche-Posay uitgevoerd met 3 750 vrouwen in de Verenigde Staten, Brazilië,
China, Frankrijk en Duitsland in November 2010. 
** Bron: LRP Kwantitatieve conclusie over allergieën - 2000 personen in Frankrijk en in Duitsland IPSOS HBP 2007 / Vrouwen ouder dan 12 jaar. 
***Bron http://www.healthline.com/health/allergies/allergy-types 
****Bron https://www.allergy.org.au/patients/about-allergy/ 
*****Bron http://acaai.org/allergies/types ****Bron https://medlineplus.gov/ency/article/000005.htm

Voor u aanbevolen

See all articles