Effectieve behandelingen om
pigmentvlekken te verminderen

Article Read Duration 8 min lezen

Pigmentvlekken zijn een veelvoorkomend esthetisch probleem dat mensen van alle leeftijden en met alle huidtypes treft. Om een gepaste behandeling te vinden, moet je eerst de oorzaak achterhalen, bv. acne, ouderdom of genetica, en de kenmerken van je huid leren begrijpen.

In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over pigmentvlekken en raden we je de beste producten aan om donkere vlekken in je gezicht aan te pakken.

Wat zijn donkere vlekken op de huid?

Bij pigmentvlekken en hyperpigmentatie is er sprake van een lokale overproductie van melanine. Hierdoor ontstaat hyperpigmentatie op bepaalde delen van de huid.

Deze zonnevlekken komen het meest voor in het gezicht, maar ze kunnen ook verschijnen op de handen, hals en decolleté. Dit zijn namelijk de lichaamsdelen die het meest worden blootgesteld aan de zon.

Hoe ontstaan pigmentvlekken?

Er zijn verschillende factoren die kunnen leiden tot het ontstaan van pigmentvlekken. Hier zijn de meest voorkomende oorzaken:

Blootstelling aan de zon. Dit is de belangrijkste oorzaak van pigmentvlekken, vooral als je geen zonnebrandcrème gebruikt. Pigmentvlekken ontstaan trouwens niet alleen in de zomer of tijdens warme periodes, maar kunnen het hele jaar door voorkomen. Zelfs de eerste zonnestralen in de lente bevatten UV-straling en kunnen schadelijk zijn voor de eid.

Genetische factoren. Bepaalde fototypes of huidtypes hebben een verhoogd risico op de ontwikkeling van pigmentvlekken. Vooral donkere huidtypes en fototypes 5 en 6 lopen meer kans op dit soort vlekken.

Hormonale veranderingen. Vrouwen lopen een groter risico op het ontwikkelen van donkere vlekken als gevolg van hormonale schommelingen. Deze veranderingen kunnen optreden door het gebruik van anticonceptiemiddelen, tijdens de zwangerschap of in de menopauze. Ze kunnen invloed hebben op de melanineproductie op verschillende lichaamsdelen.

Fotoveroudering. Vrije radicalen en blootstelling aan UV-stralen resulteren in huidveroudering die verder gaat dan de typische tekenen van ouderdom, ook wel bekend als photoaging. Hierdoor neemt de natuurlijke bescherming van de huid af waardoor ze gevoeliger wordt voor het ontwikkelen van pigmentvlekken.

Veroudering. Natuurlijke veroudering is een voorkomende oorzaak van donkere vlekken op de huid. Naarmate we ouder worden, neemt het aantal melanocyten in onze huid af. De overgebleven melanocyten verspreiden zich geconcentreerder vanwege hun grotere omvang, wat resulteert in ophopingen in specifieke gebieden en het ontstaan van donkere vlekken op de huid.

 

Soorten huidoneffenheden

Er zijn drie verschillende types huidoneffenheden, afhankelijk van hun kenmerken:

Zonnevlekken

Zonnevlekken zijn platte, donkere vlekjes die doorgaans ovaal of rond van vorm zijn en een donkerbruine kleur hebben. Ze ontstaan wanneer de huid niet goed kan herstellen na overmatige blootstelling aan ultraviolette straling. Deze vlekken verschijnen meestal op plaatsen die vaak aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, de nek, de handen en de armen.

Ouderdomsvlekken

Ouderdomsvlekken, ook wel seniele lentigines genoemd, zijn huidvlekken die variëren in kleur van lichtbruin tot donkerbruin en meestal klein en rond van vorm zijn. Ze ontstaan door genetische factoren of als gevolg van veroudering, vandaar de term ‘seniele lentigines’. Lentigines kunnen overal op het lichaam verschijnen en nemen toe naarmate je ouder wordt.

Pigmentvlekken tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap ontstaan er op het gezicht soms vlekjes die in de volksmond bekendstaan als zwangerschapsmaskers. Deze vlekjes zijn het gevolg van hormonale veranderingen die optreden tijdens de zwangerschap. Ze verschijnen meestal op de wangen, het voorhoofd en de neus, en hebben vaak een melkachtige koffietint.

Melasma

Een melasma is een donkere, platte vlek die op de huid verschijnt, meestal op het voorhoofd, de wangen en de bovenlip. Het komt vaker voor bij vrouwen en wordt voornamelijk geassocieerd met hormonale veranderingen.

Sproeten

Sproetjes zijn kleine bruine of zwarte vlekjes die voornamelijk in het gezicht, in de nek of op de schouders verschijnen. Ze komen vaker voor bij mensen met een lichte huidskleur en ontstaan door genetische factoren.

Naevus of moedervlekken

Naevi, ook wel bekend als moedervlekken, zijn donkere plekken op de huid die in verschillende groottes en vormen voorkomen. Sommige plekjes kunnen plat zijn, terwijl andere een verhoogde structuur hebben. Bepaalde moedervlekken zijn al aanwezig vanaf de geboorte, terwijl andere zich na verloop van tijd ontwikkelen.

Moedervlekken

Moedervlekken zijn vlekjes op de huid die al aanwezig zijn bij de geboorte of kort daarna verschijnen. Ze kunnen variëren in grootte, vorm en kleur en kunnen overal op het lichaam voorkomen.

Heb je een vreemd of veranderend plekje op je huid opgemerkt? Raadpleeg dan zeker een dermatoloog. Deze vlekjes kunnen namelijk een indicatie zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem.

Waarom verschijnen pigmentvlekken door de zon (zonnevlekken)?

Langdurige blootstelling aan de zon speelt een bepalende rol in het ontstaan van zonnevlekken in het gezicht. Onze huid bevat melanocyten. Deze huidcellen produceren melanine, een donkerkleurig huidpigment dat onze huid beschermt tegen schadelijke effecten van de zon.

Hoe werkt melanine precies? Wanneer onze huid langdurig aan de zon wordt blootgesteld, begint het melanine aan te maken. Dit pigment absorbeert de UV-stralen en beschermt daarmee de diepere lagen van onze huid en het DNA van onze huidcellen. Echter, in bepaalde gebieden zoals het gezicht, de armen en de schouders kan de productie van melanine en de melanocyten verstoord raken, wat resulteert in de vorming van pigmentvlekken.

 

Hoe voorkom je pigmentvlekken door de zon?

Van jongs af aan leren we zonnebrandcrème te gebruiken om pigmentvlekken te voorkomen. Maar weet je eigenlijk waarom zonnevlekken ontstaan? Hier zijn enkele handige tips om ze te voorkomen:

Gebruik een zonnebrandcrème met hoge SPF

Gebruik een zonnebrandcrème met een hoge SPF-factor om je huid effectief te beschermen. Onze geavanceerde zonnebrandcrèmes zijn geschikt voor verschillende huidtypes. Bovendien zijn veel producten uit ons assortiment verrijkt met antioxidanten. Antioxidanten kunnen extra bescherming bieden tegen vrije radicalen die ontstaan door blootstelling aan de zon en daardoor vroegtijdige huidveroudering in de hand veroorzaken.

Gebruik depigmenterende verzorging

Depigmenteermiddelen zijn stoffen die kunnen helpen bij het verminderen van de productie van melanine in de huid, wat van belang kan zijn bij de behandeling van pigmentvlekken en hyperpigmentatie. Enkele van de meest gebruikte depigmenteermiddelen zijn kojiczuur, ascorbinezuur, glycolzuur en melkzuur.

Niacinamide, een vorm van vitamine B3, wint steeds meer aan populariteit in de huidverzorging vanwege zijn positieve eigenschappen. Enkele voorbeelden van wat niacinamide doet voor de huid:

verbeteren van de barrièrefunctie van de huid;
verminderen van onstekingen en talgproductie;
verminderen van donkere vlekken of hyperpigmentatie in de huid

Niacinamide is een mildere optie in vergelijking met krachtigere depigmenterende producten, waardoor het ideaal is voor mensen met een gevoelige huid.

De beste verzorgingsproducten tegen zonnevlekken

Om het ontstaan van pigmentvlekken te voorkomen, is het essentieel om consequent zonbeschermingsproducten te gebruiken wanneer je je huid aan de zon blootstelt.

1. Anthelios Age Correct SPF50

Anthelios Age Correct SPF50 Zonnebrandcrème is een zachte crème die hyaluronzuur en antioxidanten bevat voor een hydraterend effect. De crème is ook verrijkt met niacinamide en Phe-resorcinol, beide ideaal voor het behandelen van hyperpigmentatie.

Deze zonnebrandcrème biedt een hoge bescherming tegen de zon dankzij de CELLOX-B3 TECH technologie met Mexorul XL. Beide helpen de schade door UVA/UVB-stralen van de zon te beperken. Bovendien zorgt de ultralichte textuur ervoor dat je huid 24 uur lang gehydrateerd blijft.



2. Anthelios UVmune 400 Onzichtbaar Fluide SPF50+

Anthelios UVmune 400 Onzichtbaar Fluide SPF50+ bevat XL-protect, een gepatenteerde filtertechnologie die bescherming biedt tegen UVA/UV-straling. Het helpt je huid te beschermen tegen schade veroorzaakt door luchtvervuiling en infraroodstraling.

Deze innovatieve crème is speciaal ontwikkeld voor de gevoelige huid en heeft een ultravloeibare textuur. Hierdoor zorgt het voor een onzichtbare finish zonder vettig of plakkerig aan te voelen. Ideaal voor dagelijks gebruik.



3. Serum met Niacinamide

Wil je graag een crème gebruiken met niacinamide, dan bevelen wij van harte La Roche-Posay Mela B3 serum aan, geformuleerd met melasyl en 10% pure niacinamide. Deze krachtige formule is ideaal tegen pigmentvlekken, het helpt bij hyperpigmentatieproblemen en een vlekkerige huid. Dit serum met niacinamide kun je 's ochtends en 's avonds aanbrengen op je gezicht, halslijn en handen.


Samengevat, zonbescherming en depigmenterende ingrediënten zijn essentieel in je huidverzorgingsroutine om huidoneffenheden te bestrijden en een gezonde en stralende huid te behouden. Bij La Roche-Posay vind je zonnebrandcrèmes voor alle huidtypes, met diverse ingrediënten die aansluiten bij jouw specifieke behoeften, ongeacht welk huidprobleem je ervaart.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

Pigmentvlekken zijn een veelvoorkomend esthetisch probleem dat mensen van alle leeftijden en met alle huidtypes treft. Om een gepaste behandeling te vinden, moet je eerst de oorzaak achterhalen, bv. acne, ouderdom of genetica, en de kenmerken van je huid leren begrijpen.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie
Als we allergische reacties ontdekken tijdens productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.

ALLE ARTIKELEN BEKIJKEN
OVER BESCHERMING TEGEN DE ZON