Wat is een huidallergie?

Article Read Duration 8 min lezen

Als de huid geïrriteerd raakt omdat het immuunsysteem reageert op iets dat normaal gesproken onschadelijk is dan kun je last krijgen van een huidallergie. Dit wordt ook wel een allergische reactie genoemd. Een allergische reactie kan huiduitslag, jeuk, branderigheid, roodheid, bultjes, netelroos en zwelling veroorzaken. Veel verschillende allergenen kunnen een reactie veroorzaken. Vermoed je dat je huid een allergische reactie vertoont met bijvoorbeeld bultjes dan is het natuurlijk slim dit snel te behandelen. In dit artikel gaan we hier dieper op in.

Hoe ontstaat een huidallergie?

Huidallergieën kunnen worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof die als een allergeen wordt beschouwd. Wanneer het immuunsysteem in contact komt met een allergeen dan kan dit een immuunrespons in gang brengen wat resulteert in de symptomen van een allergische reactie op de huid. Een aantal veelvoorkomende triggers voor personen die allergisch reageren:

- Contactallergenen zoals nikkel (te vinden in sieraden en gespen), latex, bepaalde cosmetica en parfums, schoonmaakmiddelen, planten zoals poison ivy ofwel gifsumak, en chemische stoffen zoals bepaalde medicijnen.

- Inhalatie-allergenen zoals pollen, schimmelsporen, huisstofmijt en huisdieren kunnen huidallergieën veroorzaken, samen met andere symptomen waaronder niezen, jeukende ogen en ademhalingsproblemen.

- Voedselallergenen waaronder pinda's, noten, schaaldieren, melk, eieren, soja, tarwe en vis.

- Bepaalde medicijnen kunnen allergische reacties op de huid veroorzaken. Antibiotica (zoals penicilline), ontstekingsremmers (zoals ibuprofen), anticonvulsiva en chemotherapeutica staan erom bekend allergische huidreacties te veroorzaken, zoals huiduitslag, netelroos of zelfs ernstigere reacties zoals het (weliswaar zeldzame) Stevens Johnson syndroom.

Let wel, de trigger kan sterk verschillen per persoon en elke stof of ingrediënt kan in principe voor een reactie zorgen als die persoon allergisch is voor die stof.

Soorten allergieën

Er zijn een aantal veelvoorkomende allergische huidaandoeningen:

- Atopische dermatitis of eczeem
In dit geval raakt de huid gemakkelijk geïrriteerd, jeukt en wordt droog. Het is de meest voorkomende allergische huidaandoening en komt vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen. Eczeem is gekoppeld aan zowel genetische (geërfd van ouders) als omgevingsfactoren. Het wordt gerelateerd aan astma, voedselallergieën en seizoensgebonden allergieën. Sommige oorzaken kunnen ervoor zorgen dat eczeem oplaait, zoals bepaalde voedingsmiddelen, stress, of koude en droge lucht.

- Allergische contactdermatitis
Er is sprake van contactallergie wanneer de huid iets fysiek raakt en dat een reactie veroorzaakt. Sommige mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor het metaal nikkel en krijgen een huidreactie als sieraden gemaakt met nikkel hun huid raken.

- Urticaria of netelroos
Te herkennen aan verhoogde bultjes op de huid die ontstaan als gevolg van een allergische reactie. Deze bultjes worden ook striemen genoemd. Iemand kan netelroos krijgen na het eten van voedsel waarvoor die persoon allergisch is. De bultjes zijn het gevolg van histamine dat het lichaam afgeeft als reactie op het allergeen. Een insectenbeet kan ook netelroos veroorzaken.

- Angio-oedeem
Dan vindt er zwelling diep in de huid plaats. Het gebeurt vaak op plaatsen zoals de oogleden, lippen en keel. Het gaat vaak gepaard met netelroos.

Veelvoorkomende allergische reacties

De meest voorkomende allergische huidaandoeningen zijn atopische dermatitis (eczeem), allergische contactdermatitis (uitslag waarbij het allergeen de huid raakt), urticaria (netelroos) en angio-oedeem (zwelling). Netelroos en zwelling komen vaak samen voor en kunnen wijzen op een ernstige en levensbedreigende allergische reactie. Verder kun je natuurlijk ook een allergische reactie krijgen door heel specifieke triggers zoals hitte of voedsel. Denk:

- Huiduitslag door een muggenbeet en allergie
Het is mogelijk om een allergische reactie te krijgen op een muggenbeet – hoewel dit meestal niet wordt beschouwd als een echte huidallergie. Bij een muggenbeet injecteert de mug speeksel in de huid, wat kan leiden tot een vervelende huidreactie zoals jeuk, roodheid en zwelling. Dit is een normale reactie van het immuunsysteem op het speeksel van de mug. Meestal trekt dit weg. Blijf je weliswaar last houden dan kun je het beste een afspraak maken met je huisarts.

- Huiduitslag door warmte allergie
Een warmteallergie, ook wel bekend als hitte-urticaria, is een aandoening waarbij de huid reageert op warmte met een allergische reactie. Het immuunsysteem reageert abnormaal op de warmte, wat resulteert in symptomen zoals roodheid, jeuk, zwelling en blaren op de huid. Dit kan komen door blootstelling aan warme temperaturen en zonlicht, maar ook warme dranken en voedsel. Vermijd dan uiteraard de trigger (hitte of voedsel) en raadpleeg een allergoloog of dermatoloog als je vermoedt dat je een warmteallergie hebt.

- Huiduitslag door een voedselallergie
Bij voedselallergieën kan de huid een verscheidenheid aan uitslag vertonen. De specifieke aard en ernst van de uitslag kunnen variëren afhankelijk van de persoon en het voedsel waarvoor ze allergisch zijn. Denk je dat je huid reageert op een bepaald type voedsel dan wil je dit uiteraard uit je dagelijkse voedingspatroon weren. Raadpleeg ook een allergoloog.

- Huiduitslag door seizoensgebonden allergie
Seizoensgebonden allergieën, zoals hooikoorts of seizoensgebonden allergische rhinitis, kunnen ook symptomen op de huid veroorzaken. De meest voorkomende symptomen zijn jeukende, rode en gezwollen huiduitslag, die vaak bekend staat als allergische huiduitslag of allergische dermatitis. Deze reactie kan optreden als gevolg van blootstelling aan allergenen zoals pollen, grassen, schimmelsporen of andere stoffen die in de lucht zweven tijdens bepaalde seizoenen. Het is dan ook mogelijk om anti-allergie pillen, ofwel antihistaminica, te nemen. Raadpleeg dan uiteraard eerst een professional zoals je huisarts.

Wat te doen bij een allergische reactie van de huid?

Dat is volledig afhankelijk van het soort allergie. Hiervoor kun je het beste eerst een diagnose laten stellen door je huisarts. Heb je last vanroodheid, een oncomfortabel of trekkerig aanvoelende huid of droogheid? Dan kun je bij de apotheek terecht voor bijvoorbeeld de La Roche-Posay's Toleriane lijn. Deze is speciaal ontwikkel voor een (zeer) gevoelige huid, die ook last kan hebben van een neiging tot allergie.