Achtergrondinformatie

Wat te doen tegen puistjes zonder acne littekens te veroorzaken?

v_article-what_is_acne.jpg

Wakker worden met een pukkeltje. ‘Wie heeft die ongewenste gast uitgenodigd?!’, zal je misschien denken. Iedereen heeft weleens last van een onzuivere huid. Huidverzorging, hormonen, stress, het kan allemaal van invloed zijn. De kans is hierbij groot dat je bij een puistje snel op zoek gaat naar een ‘wonderoplossing’. Gel in een paars-witte-tube (benzoylperoxide, ja), een stinkend maskertje of peperdure kleisoort die de huid volledig uitdroogt. Zoveel opties, zoveel verschillende ingrediënten. Wees weliswaar voorzichtig met waarmee je je huid behandelt. Veel huis-tuin-en-keukenmiddeltjes kunnen acne eerder uitlokken dan kalmeren, stelt ook Dr. Lazic-Strugar.

Een uitbraak van onzuiverheden is bovendien een teken van gevoeligheid, dus wees extra lief voor je gezicht. In plaats van met agressieve middelen te bestrijden, want dit kan ook littekens in de hand werken. Het gezegde ‘voorkomen is beter dan genezen’ klopt hierbij als een bus. Wat je huid met grove poriën, een onflatteus olieglansje, puistjes, rode plekken en een beginnend litteken nodig heeft: doeltreffende huidverzorging, waar je huid in de toekomst ook een stuk mooier door zal blijven. Ofwel, de gids van een expert bij een acne-gevoelige huid.

Wat zijn de symptomen van acne?

Voordat we in een – misschien wat mysterieus klinkende – ingrediëntenlijst duiken: wat zijn nu eigenlijk de oorzaken en symptomen van acne? Toch handig om te weten waarmee je nu eigenlijk de strijd aanbindt. Ook in het geval van acne bij een gevoelige huid én de gevreesde acne-littekens. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap wordt zogenaamde acne vulgaris, een aandoening van de talgklierfollikel, gekenmerkt door een polymorf beeld van comedonen, pustels en soms ook noduli en cysten.

Deze huidaandoening manifesteert zich meestal voor het eerst in de puberteit. Acne conglobata is een ernstige vorm van acne vulgaris, die vaak op latere leeftijd onder mannen voorkomt. Volgens de statistieken komt bij een op de vijf vrouwen, die tijdens hun pubertijd jeugdpuistjes hebben gehad, de acne op latere leeftijd terug. Hierbij kunnen in het gezicht, de nek en op de rug ook dubbel– en reuzencomedonen, infiltraten, abcessen en fistels voorkomen. Verhoogde talgproductie gaat daarbij vaak gepaard met een glimmende huid.

Wat zijn de oorzaken van acne?

Volgens Dr. Lazic-Struga zijn er verschillende typen acne-littekens: drie holle types en één bol type – afhankelijk van hoe ze op de huid verschijnen. De bolle kan behandeld worden met cortisolinjecties, de littekens die lijken op vierkantjes of naaldenprikjes met laser- of fillerinjecties. Alleen, het liefste wil je deze natuurlijk geheel vermijden. Dit kan, met de juiste verzorging. De oorzaak van acne ligt vaak in hormonale veranderingen tijdens de puberteit, maar ook bij premenstrueel syndroom en zwangerschap.

Hiernaast kunnen stress en vermoeidheid leiden tot een overproductie van talg, verminderde afschilfering van de huid en nesteling van bacteriën. Geef stress daarom geen kans: pak je slaap, boek een extra yogalesje en doe ’s avonds schermen – van telefoon of tv – twee uur voor het slapengaan uit, om je geest echt tot rust te manen.

Wat te doen tegen acne zonder littekens te veroorzaken?

Hoe behandel je nu jouw acne-gevoelige huid doelgericht, zonder deze te beschadigen? Wellicht een van de belangrijkste vragen die je jezelf moet stellen. Aangezien het zo gemakkelijk is om naar agressieve producten te grijpen, die snel resultaat beloven. Volg liever de volgende stappen. 

1. Niks gaat boven een goede reiniging 
Wie gevoelig is voor acne kan het zich niet veroorloven om ’s avonds met make-up op het bed in te duiken. Sterker nog, maak liever twee in plaats van één keer schoon. Eerst micellair water of een reinigingscrème, daarna wassen met een reinigend product voorzien van (Salicy)lzuur. Kies hierbij verzorgingsproducten die specifiek geformuleerd zijn voor een vette, onzuivere huid die de talgproductie remmen. Zorgvuldig reinigen, zonder daarbij met een grof washandje te schrobben!

  • Stap één: La Roche-Posays Micellair Water Ultra Vette Huid, met een hoog reinigende werking zonder zeep, kleurstoffen, alcohol en parabenen.
  • Stap twee: Reinig daarna desgewenst extra met Effaclar Zuiverende Gel, die ook heel prettig is onder de douche.

2. Ontstekkingsremmende naverzorging helpt
Daarna is het tijd een voor passende dag- of nachtverzorging. Misschien ben je wat huiverig om met een vettige crème te smeren, waarbij je het idee hebt dat die je poriën verder doet dichtslippen. Het gaat hier om de juiste keuze maken, een product zonder olie. Ja, ‘olievrij’ en ‘niet-comedogeen’ zijn hier de toverwoorden. Kies voor dag- en nachtverzorging, speciaal voor een acne-gevoelige huid, zoals Effaclar Duo. Een frisse gel-crème die je ’s ochtends (als basislaag voor make-up) en ’s avonds kunt aanbrengen. De effectiviteit is bewezen: -56% aantal onzuiverheden, -42% hyperpigmentatie na ontstekingen. Hetzelfde geldt trouwens voor make-up. Camoufleer gerust, maar vermijd vettige producten. Advies: zogenaamde medische make-up, ontwikkeld voor de toepassing op een huid met acne. Zeg een standaard foundation kan het effect van doelgerichte huidverzorging voor acne juist teniet doen.

3. Bescherming tegen de zon is cruciaal, want UV-straling kan littekens zelfs zichtbaarder maken
In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is de huid met acne helemaal niet gebaat bij de zon, ofwel UV-straling. Smeer jezelf daarom goed in met aanvullende zonbescherming met een lichte, frisse textuur die aangenaam aanvoelt op een gezicht met puistjes en mee-eters. Zo heeft La Roche-Posay een nieuw specialistisch zonproduct ontwikkeld, speciaal voor de acne-gevoelige huid. Een anti-imperfecties gel-crème met SPF 50. Bekijk het zo: je onzuivere huid is al geïrriteerd genoeg, dus het laatste wat het nodig heeft is extra schade door UV straling. Dit zonbeschermingsproduct van La Roche-Posay is verrijkt met Airlicium-technologie, voor een matterend effect. Plus salicylzuur en niacinamide, ingrediënten die bestaande imperfecties helpen verminderen.

4. Speel niet zelf voor schoonheidsspecialist
Het kan soms verleidelijk zijn om met een wattenstaafje de zwarte puntjes op je gezicht en onderhuidse ontstekingen te lijf te gaan, maar doe het niet! Tel tot drie. Het zal alleen maar langer duren voordat pukkeltjes verdwijnen en een grotere kans op rode plekjes en littekens nadien. Stip een puistje liever aan met Effaclar A.I., die onzuiverheden uitdroogt en tegelijkertijd de vorming van littekentjes voorkomt. Een micro-exfoliërende adstringerende lotion helpt doelgericht bij mee-eters.

5. Tijd voor sterker geschut?
Bestel niet lukraak iets online, maar vraag om advies aan je apotheek, huisarts of dermatoloog. Zij kunnen op aanvraag specifieke geneesmiddelen tegen acne voorschrijven, waar je huid echt baat bij heeft. Wees niet huiverig om dit huidprobleem aan te kaarten. Zij zijn er juist om te helpen.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen