Alles over striemen of striae op het lichaam

Striae oftewel groeistrepen op het lichaam zijn in feite kleine littekens die oplichten. Wat is het en hoe is het te behandelen?

Striae is een volkomen natuurlijk verschijnsel. Striae is de medische term voor striemen op het lichaam. In feite is striae een litteken. Als je huid in korte tijd te ver wordt uitgerekt, zoals tijdens een zwangerschap of een groeispurt in de kindertijd, kunnen de elastische vezels in de huid scheuren. Die beschadigde gebieden vormen lange, dunne littekens die striae worden genoemd. De meeste vrouwen én mannen hebben wel ergens deze striemen, vooral op de borst, dijen, heupen en billen. In het begin kan striae eruitzien als flinterdunne rode, roze of paarsachtige lijntjes die zelfs wat ingedeukt zijn met een andere textuur dan de omliggende huid. Striae crème, ofwel een middel tegen striemen of zogenaamde groeistrepen (denk aan horizontale striae op de biceps), haalt meestal niet zoveel uit. Na verloop van tijd worden deze striemen lichter en kunnen zelfs geheel verdwijnen – of in ieder geval bijna niet meer zichtbaar zijn.In dit artikel leggen we je alles uit over striae op verschillende lichaamsdelen.

Wat is striae?

Voor een goed begrip van wat striemen door striae precies zijn, dien je eerst de anatomie van de huid te begrijpen. De huid bestaat uit een dikkere, diepere laag genaamd de dermis. De dermis is in essentie een complex weefsel van collageenvezels vergelijkbaar met een geweven stof. Over deze diepere huidlaag ligt een dun laagje van levende cellen genaamd de epidermis, oftewel de opperhuid Dan komen we uit bij striae, in het Engels ook wel stretch marks genoemd: dit is in feite een scheurtje in de collageenstructuur van de dermis die ontstaat zodra de huid meer wordt opgerekt dan dat het in principe aankan. De scheur in het collageenweefsel kun je vergelijken met een haaltje in een kous. Omdat de opperhuid intact blijft, verschijnt er een zwakke plek in de huid onder de intacte opperhuidlaag. Dit is zichtbaar als een lichtere lineaire rimpel onder de huid – over het algemeen bekend als striae ofwel striemen op de huid bij bijvoorbeeld de heupen of buik.

Wat veroorzaakt groeistrepen en striemen op het lichaam?

De meest voorkomende oorzaak van striae is dat de huid in een kort tijdsbestek uitrekt, zoals bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap in de buikstreek of op de heupen en benen bij snelle gewichtstoename. Het kan weliswaar overal voorkomen waar de huid ineens razendsnel oprekt. Striemen door striae komen vaak voor tijdens de adolescentie vanwege de hormonale verandering in de huid om de snelle groei van het lichaam op te vangen. Vandaar ook de naam van het synoniem van striae: groeistrepen.



Groeistrepen tijdens de pubertijd

Striae zijn voor de meeste meisjes en jongens een normaal onderdeel van de puberteit. Wanneer een persoon heel snel groeit of aankomt (zoals tijdens de puberjaren), kan die persoon fijne lijntjes op het lichaam krijgen die striae worden genoemd. Striae ontstaat immers wanneer de huid wordt aangetrokken door snelle groei of uitrekking. Een veelvoorkomende misvatting over striae is trouwens dat vrouwen ze eerder krijgen dan mannen. Dit is een fabel, mannen kunnen net zo goed striae krijgen.



Zwangerschapsstriemen

Striae door zwangerschap komen het meeste voor tijdens en na de zesde maand. Je lichaam wordt groter naarmate je baby groeit, maar dat hoeft niet de enige reden te zijn voor striae vorming. Veranderingen in hormonen tijdens de zwangerschap kunnen de huid aantasten, waardoor de kans op 'scheuren' groter wordt. Zwangerschapsstriemen zijn permanent, maar ze kunnen heel aardig vervagen. Met andere woorden: voor het blote oog zo goed als onzichtbaar.



Striae door gewichtsveranderingen

Mensen met overgewicht hebben vaker stretch marks ofwel striae. Die striae striemen kunnen overal opduiken, omdat een persoon met obesitas vaak op meerdere plekken aankomt. Een kleine gewichtstoename kan soms ook lokaal striae opleveren.



Groeistriemen door sporten

Bodybuilders zijn vatbaar voor striae vanwege de snelle lichaamsveranderingen die met bodybuilding gepaard kunnen gaan. De striemen ontstaan bijvoorbeeld op de biceps.

Waar kun je striae krijgen?

Je krijgt geen striae op gezicht, handen of voeten, maar verder kan het vrijwel overal verschijnen. Doorgaans op de plekken waar je het meeste vet opslaat, zoals de buik, heupen, dijen, borsten en billen. Genen kunnen een rol spelen bij striae. Heeft je moeder ze tijdens haar zwangerschap op de dijen gekregen dan is de kans daarop ook groter wanneer jij zwanger wordt. In het begin zien de lijntjes er rood, roze en zelfs wat glanzend uit maar uiteindelijk lichten ze op als een oud litteken.



Striae op de billen

De voornaamste plekken waar je striae kunt krijgen is op de billen, heupen en buik. Hier slaat je lichaam meer vet op dus de zones kunnen sneller krimpen of groeien.



Striemen op heupen


Net zoals bij de billen kunnen striemen op de heup simpelweg veroorzaakt worden doordat je aankomt of afvalt, bijvoorbeeld tijdens een zwangerschap.



Benen met groeistrepen

Terwijl striae meestal voorkomt op de heupen, kan het ook verschijnen op de binnenkant van de dijen en zelfs op de knieën. Striae op knieën is meestal roze of rood, soms paars van kleur wanneer ze voor het eerst verschijnen. Groeistrepen zien eruit als lijnen op de huid bij de knieën en kunnen 1 tot 10 millimeter breed zijn. Te vinden aan bijvoorbeeld de voorkant, achterkant of zijkanten van de knieën.



Striae op de rug

Terwijl striae op de rug minder vaak voorkomt, is het niks vreemds. Net zoals op elke plek ontstaan deze striemen doordat de huid te ver wordt uitgerekt. De spanning zorgt ervoor dat elastische vezels in de dermis scheuren en littekens veroorzaken. Snelle gewichtstoename is meestal de ‘boosdoener’ bij rugstriae. Vooral bij jongens ontwikkelt rugstriae zich tijdens de puberteit door groeispurten.



Groeistrepen op armen en schouders

Hoewel striae vaak wordt geassocieerd met puberteit, gewichtstoename en zwangerschap, kunnen vooral atleten – vooral bodybuilders – te maken krijgen met striae op hun biceps, schouders en hiernaast ook dijen.



Striae op buik

Striae gravidarum (striae) op de buik komt voor bij ongeveer 50% tot 90% van de zwangere vrouwen vanwege de scheiding van onderliggend bindweefsel als de baarmoeder groter wordt in de buikholte. Dermaal collageen wordt beschadigd en bloedvaten verwijden, wat resulteert in de vorming van rood-paarse striae.

De beste producten voor striae

Wat te doen aan striae, is een vraag die wellicht naar boven komt. Het is niet mogelijk om striae helemaal te verwijderen, maar je kunt het wel tot op zekere hoogte vervagen. Aangezien striae in feite is opgebouwd uit littekenweefsel kun je het (liefst zo vroeg mogelijk na vorming) insmeren met La Roche-Posays Cicaplast Gel, huidherstellende verzorging die ook wordt aanbevolen voor de behandeling van littekens na verwijdering van hechtingen, na cosmetisch peelings en laserbehandelingen.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

CICAPLAST is een huidverzorgingslijn die helpt huidirritaties te kalmeren en de beschermende barrièrefunctie van de huid helpt herstellen en beschermen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1
CICAPLAST BAUME B5 IS EFFECTIEF AANGETOOND BIJ BIJNA 10.000 PERSONEN BIJ 21 VERSCHILLENDE HUIDKLACHTEN.

Bron: Moyal D, Seite S. An international observational study on the management of epidermal wound healing. EADV 2016-poster.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.