Achtergrondinformatie

Wat is Psoriasis? Soorten en symptomen

wat is psoriasis

Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke, inflammatoire auto-immuunziekte van de huid, die voor een deel genetisch en erfelijk bepaald is. Het is een chronische aandoening die niet kan worden verholpen, maar gelukkig zijn er behandelingen waarmee je symptomen kunt verlichten en klachten, zoals jeuk, kunt verminderen.

Een huidziekte zoals psoriasis kan een uitdaging zijn om mee te leven. Toch hebben meer mensen hier last van dan je denkt – ook bekende figuren zoals model Cara Delevingne en popster Cyndi Lauper. In Nederland hebben naar schatting meer dan 300.000 mensen deze huidaandoening. Psoriasis is een chronische, inflammatoire auto-immuunziekte van de huid, die voor een deel genetisch en erfelijk bepaald is. Let op: het is niet besmettelijk! Hier hoef je dus beslist niet bang voor te zijn. Niemands lichaam is een perfect geoliede machine, dus het is heel normaal om een huidaandoening te krijgen. De een heeft psoriasis, de ander heeft sneller last van striae en cellulitis. Psoriasis kan op een zee aan kleine pukkeltjes of vlekjes lijken (op gezicht of lichaam) maar ook op grote pigmentvlekken. Het woord ‘psoriasis’ is afgeleid van het Griekse woord ‘psore’, dat ‘schub’ betekent. Psoriasis is een chronische aandoening die niet kan worden verholpen, maar gelukkig zijn er behandelingen waarmee je symptomen kunt verlichten en klachten, zoals jeuk, kunt verminderen.

Wat is huidziekte psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening die rode, schilferige plekken op de huid veroorzaakt. Psoriasis is niet besmettelijk en komt vooral veel voor bij jongvolwassenen, maar kan ook op latere leeftijd voorkomen. Psoriasis wordt veroorzaakt door versnelde celproductie van de opperhuid. Door deze versnelde celproductie ontstaan er rode, droge, schilferige verdikkingen op de huid. In de meeste gevallen blijft psoriasis in een milde vorm aanwezig, maar er zijn ook chronische gevallen die het dagelijks leven van patiënten ernstig kunnen belemmeren. Vooral jeuk kan akelig zijn bij de heling van psoriasis, want hierdoor wil je aan de plekjes blijven krabben en plukken. Er zijn wel oplossingen voor jeuk.‘Doorgaans vernieuwt de opperhuid zich om de drie weken, bij een psoriasis-huid om de 4 tot 6 dagen waardoor deze huidcellen niet “volwassen” kunnen worden’

Wat zijn beginnende symptomen van psoriasis?

Psoriasis resulteert in een verdikking van de hoornlaag, in de vorm van welomlijnde rode plekken – ook wel psoriasis plaques genaamd. De oudste cellen van je huid vormen oppervlakkige witte schilfers bovenop deze plekken. Voordat we de symptomen van psoriasis nader bekijken, nemen we eerst onder de loep wat er nu precies gebeurt in een gezonde versus een psoriasis-huid. De huid bestaat uit 3 belangrijke onderdelen:

 • De epidermis of opperhuid: dit is de dunste huidlaag;
 • De dermis of lederhuid: deze huid is dikker en ondersteunt de opperhuid;
 • De hypodermis: dit is de onderste laag van de huid.
De epidermis zelf bestaat uit verschillende lagen: de hoornlaag bovenaan en de basale laag onderaan. De epidermis is voornamelijk opgebouwd uit huidcellen. Die vernieuwen zich permanent en zorgen voor de aanmaak van keratine. Dit is een proteïne die de huid ondoordringbaar maakt en zijn beschermende functie garandeert.

Teken dat je geen psoriasis hebt

Bij een normale huid produceert de basale laag huidcellen, die door hun groei naar de hoornlaag worden geduwd. Hierdoor verliezen de huidcellen hun kern, worden ze platter en scheiden ze meer keratine af. Zo vormen ze een stevig, beschermend en ondoordringbaar membraan. Wanneer ze het oppervlak bereiken, raken deze cellen los en vallen ze af; dit wordt wel schilferen genoemd. Op die manier maken ze plaats voor nieuwe cellen. Dit vernieuwingsproces van de opperhuid neemt ongeveer 3 weken in beslag. Je kunt dit proces goed herkennen als je in de zomer aan het vervellen bent.

Teken dat je wel psoriasis hebt

Bij een huid met psoriasis is de vernieuwing van de epidermis verstoord door hyperkeratose of versnelde celproductie. De cellen worden dan veel te snel naar de hoornlaag geduwd, in 4 tot 6 dagen. Daardoor hebben deze cellen geen tijd ‘volwassen’ te worden. Hun differentiatie is verstoord: ze behouden hun kern en originele vorm. Hierdoor krijg je dus psoriasis plaques; rood en vaak schilferend. Daar komt bovenop: psoriasis gaat gepaard met een verhoogde activiteit van T-lymfocyten (cellen van het immuunsysteem) die de gezonde huidcellen aanvallen. Er is ook sprake van veel afscheiding van TNF-alfa (een molecuul aangemaakt door het immuunsysteem). Komt dit vrij dan kan het chronische ontstekingen veroorzaken. De bloedcirculatie versnelt, wat de rode vlekken verklaart. Tot slot kan de productie van ontstekingsstoffen die de zenuwuiteinden van de huid aanvallen ernstige jeuk veroorzaken. Hierbij kan de Lipikar Stick AP+ wel helpen. ‘Externe en interne factoren, zoals kou, stress en roken, zijn niet de onderliggende oorzaak van psoriasis, maar ze kunnen symptomen zoals huiduitslag wel verergeren’

Hoe krijg je psoriasis?

Net zoals bij alle auto-immuunziekten zijn ook de oorzaken van psoriasis nog niet goed bekend. Psoriasis werd lange tijd beschouwd als een zenuwziekte, maar nu wordt aangenomen dat psoriasis deels genetisch is bepaald. Wanneer het lichaam een gevaarsignaal detecteert, versnelt het huidmechanisme zich. In het geval van psoriasis zijn de genen die instaan voor de bescherming van de huid overgevoelig en reageren daarom overdreven.

De rol van interne of externe factoren zijn beperkt bij mensen met genetische aanleg om psoriasis te ontwikkelen. Wel werken externe en interne factoren versterkend, maar ze zijn nooit de onderliggende oorzaak van psoriasis an sich. De omgeving brengt genetische aanleg voor psoriasis alleen maar aan het licht. Denk hierbij aan:

 • Kou
 • Zonnebrand
 • Stress
 • Emotionele shock of trauma
 • Hormonale factoren
 • Sterke gewichtstoename
 • Allergie
 • Infectie
 • Geneesmiddelen
 • Roken
 • Overmatig alcoholgebruik
Met een aantal handige tips kun je jezelf als psoriasis-patiënt heel aardig wapenen tegen deze omgevingsfactoren, waardoor je psoriasis minder snel en vaak opvlamt.

Welke soorten psoriasis zijn er?

De symptomen zoals rode, schilferige plekken en jeuk zijn bij psoriasis vaak hetzelfde, maar er valt wel degelijk onderscheid te maken tussen de volgende vormen:

Psoriasis op de voeten

Er zijn twee typen psoriasis die met name op de voeten voorkomen. Dit zijn:

Psoriasis palmoplantaris

Deze vorm komt vrijwel alleen voor op de handen en de voetzolen van een patiënt.

Artritis psoriatica

Deze vorm van psoriasis richt zich op de kleine gewrichten, zoals de handen, vingers en voeten.

Plaque psoriasis: psoriasis op de ellenboog, knie, rug en

De meest voorkomende vorm van psoriasis is plaque psoriasis. Plaque psoriasis (ook wel Psoriasis vulgaris genoemd) is goed voor meer dan 80% van de gevallen. De ziekte blijft meestal beperkt tot een bescheiden vorm, maar kan ernstiger worden. Psoriasis kan heel hinderlijk zijn en de dagelijkse levenskwaliteit van patiënten aantasten.

Psoriasis inversa: psoriasis in oksels en liezen

Deze vorm van psoriasis komt met name voor op de lichaamsplooien, zoals de oksels en de liezen. Deze vorm kan dan ook heel storend zijn wanneer je veel beweegt.

Psoriasis capitis: psoriasis in het haar

Deze vorm van psoriasis komt met name voor rondom de haargrens en achter de oren. Omdat deze vorm van psoriasis zich op de hoofdhuid manifesteert, wordt deze vorm vaak verward met seborroïsch eczeem. Dit is weliswaar iets heel anders.

Psoriasis unguum: psoriasis op de nagels

Een deel van de mensen met psoriasis hebben ook last van deze vorm die op de nagels voorkomt.

Psoriasis guttata: psoriasis over het hele lichaam

Bij deze vorm kunnen zomaar over het hele lichaam kleine plekjes ontstaan. In sommige gevallen kan deze vorm zich ontwikkelen tot psoriasis vulgaris.

Psoriasis pustulosa von zombusch: gevaarlijke psoriasis op grote delen van het lichaam

Deze vorm van psoriasis is heel ernstig en kan gepaard gaan met puskopjes, koorts en pijn. Deze heftige variant van psoriasis kan levensbedreigend zijn. Raadpleeg hierbij je dokter.

Behandeling psoriasis

Voor psoriasis adviseert La Roche-Posay Iso-Urea MD Balsem Psoriasis, een medisch en parfumvrij hulpmiddel dat de huidsymptomen van psoriasis helpt verbeteren en verlichten. Hiermee worden vooral plaques, huidschilfers en jeuk aangepakt. Hiernaast bestaan er nog meer remedies voor psoriasis, van lichttherapie tot medicijnen. Vermoed je psoriasis te hebben of verergeren symptomen? Raadpleeg dan altijd je huisarts. Van de behandeling van psoriasis door een huisarts kun je het een en ander verwachten: een gericht behandelplan.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen

La Roche-Posay beveelt aan

Bekijk alle producten