Achtergrondinformatie

Wat is Hyaluronzuur en waarom is het goed voor de huid?

5 tips huid jong houden

Vochtarme of rijpere huid? Hyaluronzuur is hét ingrediënt tegen lijntjes, een doffe teint en vochtverlies. Zie hier het hoe en waarom haarfijn uitgelegd.

Hyaluronzuur. Het klinkt als een ingewikkeld ingrediënt, maar hier ligt het geheim voor een huid die zachter, gladder en meer vol, elastisch en gehydrateerd is. Met andere woorden: een doffe teint, lijntjes en rimpels verminderen. Zie je Hyaluronzuur (ofwel, Hyaluronic Acid) ineens op de verpakking van elk sterproduct staan? Scherpe observatie. Het is een populair woord dat te pas en te onpas wordt rondgestrooid, zonder dat hier al te veel tekst en uitleg bij wordt gegeven. Het draait weliswaar niet om hogere scheikunde. Hyaluronzuur is in feite een lichaamseigen component dat geheel natuurlijk is. Laten we je hieronder uitleggen wat het precies is, in een behapbare lijst.

Wat is Hyaluronzuur precies?

Hyaluronzuur (vergelijkbaar met een ander sterk hydraterend ingrediënt, Glycerine) is een suikerachtig molecuul dat van nature in je huidstructuur en bindweefsels voorkomt. Het helpt de vochtbalans van je gewrichten op peil te houden en deze als het ware te ‘smeren’, zodat ze in de juiste vorm op dezelfde plek blijven zitten. Hoewel er ‘zuur’ in de naam zit, wil je Hyaluronzuur absoluut niet verwarren met exfoliërende zuren zoals Salicylzuur (BHA-zuur) of Glycolzuur. Het is geen exfoliant of een soort peeling, maar juist een antioxidant dat helpt bij vochtverlies.

Wat doet Hyaluronzuur voor je huid?

Om toch wat van de wetenschap erachter te delen: slechts een gram Hyaluronzuur kan maar liefst zes liter vocht vasthouden. Indrukwekkend. Hiernaast weet Hyaluronzuur water binnen de cellen precies te reguleren. Zie hieronder waarom je dit ingrediënt liever vandaag dan morgen wil smeren.

1. Hyaluronzuur en hydratatie
Wat is nu de werking van Hyaluronzuur? Het werkt dus als een magneet op vocht, waardoor je huidcellen er zoveel mogelijk van kunnen vasthouden. Resultaat: een strakkere, vollere huid die gezond, gehydrateerd en stralend aanvoelt en oogt.

2. Hyaluronzuur en anti-aging
Hyaluronzuur staat vooral bekend als geweldig hulpmiddel bij huidveroudering. Met het klimmen van de jaren kan de hoeveelheid vocht van de huid er behoorlijk op achteruit gaan, waardoor de huid minder stevig wordt.
Een goed gehydrateerde huid betekent ook: lijntjes en rimpels (zelfs diepe rimpels) die vervaagd lijken.

3. Hyaluronzuur en huidtype
Elk huidtype is gebaat bij Hyaluronzuur, want het is een mild ingrediënt. La Roche-Posay, dat zich specialiseert in huidverzorging voor een gevoelige huid, maakt daarom graag gebruik van Hyaluronzuur – de nieuwe lijn Hyalu B5 is hier zelfs speciaal voor in het leven geroepen. Een gevoelige, snel geïrriteerde huid? Hyaluronzuur is ook voor jou geschikt.

4. Antioxidant: Hyaluronzuur
Volgens nieuw onderzoek bezit Hyaluronzuur eigenschappen van een antioxidant. Dat klinkt je vast als muziek in de oren. Zo kan Hyaluronzuur optreden als een ‘schild’ tegen vrije radicalen, waar we zelf geen invloed op kunnen uitoefenen. Denk aan luchtvervuiling en andere agressies. Op het beautymenu: een kom blauwe bessen en huidverzorging met Hyaluronzuur.

Is Hyaluronzuur veilig?

Zonder twijfel. In tegenstelling tot andere typen zuren, zoals eerdergenoemde Salicylzuur, ‘stript’ het de huid namelijk niet. Bij toepassing van Hyaluronzuur heeft je huid ook geen hersteltijd nodig (omdat het bijvoorbeeld tijdelijk wat fragiel en schilferig wordt) zoals bij chemisch exfoliëren vaak wel het geval is.

Serum of dagcrème: in welke vorm kun je het beste Hyaluronzuur smeren?

Lange tijd konden HA-moleculen niet goed in de huidstructuur doordringen, maar wetenschappers hebben hier nu een oplossing voor gevonden. Het plaatselijk op de huid aanbrengen is dus zeker een aanrader. Er zijn nogal wat opties: een gel, crème of serum met Hyaluronzuur. Een moisturizer met dit ingrediënt lijkt misschien de optimale keuze, maar vooral in serum-vorm wordt Hyaluronzuur bijzonder goed opgenomen door de huid.

De beste producten met Hyaluronzuur

Of wij tips hebben voor je dagelijkse huidverzorging? We dachten dat je het nooit zou vragen. Zo heeft La Roche-Posay onlangs een speciale Hyalu B5-lijn gelanceerd. Het Hyalu B5-serum is zeer goed ontvangen. Dit is een unieke huidherstellende formule, met maar liefst twee typen Hyaluronzuur: vitamine B5 en Madeccassoside. Breng deze ’s ochtends en/of ’s avonds aan om je huid te voorzien van Hyaluronzuur. Ter aanvulling voor een volledige routine is er nu ook de Hyalu B5 oog- én dagcrème, zelfs geschikt voor een gevoelige huid. Voedend, verstevigend en met een doeltreffend anti-rimpel effect.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen