WEET JE HOE JE JE HUID HET BESTE BESCHERMT?

LEER DE DRIE BELANGRIJKSTE STAPPEN

CONTROLEER
JE MOEDERVLEKKEN

Kom alles te weten over moedervlekken.

BESCHERM JEZELF EN JE GELIEFDEN


Advies van experts over de beste bescherming.

NEEM GEEN RISICO'S
IN DE ZON


Hoe bereid ik me voor op blootstelling aan de zon?
did you know

Wist u
dat?

Save your skin model visual
90% VAN DE HUIDKANKER KAN BEHANDELD WORDEN ALS HET OP TIJD ONTDEKT WORDT.
* CONTROLEER VANDAAG DE MOEDERVLEKKEN VAN JE GELIEFDEN.

Informatieblad over epidemiologische Euromelanoma

BETERE BESCHERMING VOOR DE HUID
BEGINT BIJ PREVENTIE

Hou je van iemand, controleer dan zijn of haar moedervlekken.

HET IS ZO EENVOUDIG ALS
ABCDE

https://www.laroche-posay.nl/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/nl/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel1.jpg

A IS FOR
ASYMMETRY

Moedervlekken met 2 gelijke zijden zijn 'symmetrische' moedervlekken. Asymmetrische moedervlekken, zoals hier links afgebeeld, zijn kwaadaardig, en mogelijk een teken van huidkanker.
https://www.laroche-posay.nl/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/nl/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel2.jpg

B IS FOR
BORDER

Een goedaardige moedervlek heeft een gladde, gelijkmatige grens, in tegenstelling tot melanomen. De grenzen van een vroeg melanoom zijn meestal ongelijkmatig. De randen zijn vaak golvend of gekerfd.
https://www.laroche-posay.nl/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/nl/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel3.jpg

C IS FOR
COLOR

De meeste goedaardige moedervlekken hebben één kleur, meestal een bruintint. Een moedervlek met meerdere kleuren is ook een waarschuwingssignaal. Verschillende tinten bruin of zwart kunnen voorkomen. Een melanoom kan ook rood, wit of blauw worden.
https://www.laroche-posay.nl/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/nl/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel4.jpg

D for
diameter

Goedaardige moedervlekken hebben meestal een kleinere doorsnede dan kwaadaardige. Melanomen zijn meestal groter dan de gum op je potlood (6 mm), maar soms zijn ze kleiner als ze net ontdekt worden.
https://www.laroche-posay.nl/-/media/project/loreal/brand-sites/lrp/emea/nl/simple-page/landing-page/save-your-skin/laroche-posay-landingpage-saveyourskin-7_visuel5.jpg

E for
evolution

De gewone, goedaardige moedervlek verandert niet qua uiterlijk. Wees attent wanneer een moedervlek verandert, op welke manier dan ook. Ga naar je huisarts indien een moedervlek verandert. Alle veranderingen - grootte, vorm, kleur, hoogte of iets anders, en elk nieuw symptoom zoals bloeden, jeuk of korstvorming - kunnen wijzen op gevaar.

JOUW VRAGEN
ONZE ANTWOORDEN

1 quote-marks

Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon?

Als je je huid blootstelt aan de zon, kun je verbranden en bestaat er op lange termijn een risico op vroegtijdige veroudering en huidkanker. Om veilig te blijven in de zon kun je het beste van 11 tot 15 uur in de schaduw blijven en een hoed, beschermende kleding en een zonnebril dragen.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Wat is de beste zonnebrandcrème voor een gevoelige huid?

Sommige zonnebrandcrèmes kunnen een onplezierig prikkend gevoel geven op een gevoelige huid. Kies voor een zonnebrandcrème met breedspectrum UVA/UVB-bescherming die getest is op de meest gevoelige huid, zoals het ANTHELIOS-assortiment van La Roche-Posay, de experts op het gebied van een gevoelige huid.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Beschermt een zelfbruinende spray ook tegen de zon?

Absoluut niet! Een zelfbruinende spray reageert met dode cellen op de huid om de huid een kleur te geven. Dit heeft totaal geen invloed op de bescherming tegen de zon van de huid. Een zelfbruinende spray is veel veiliger dan normaal bruinen, maar je dient na toepassing van een dergelijke spray je huid te beschermen met een zonnebrandcrème met breedspectrum UVA/UVB-bescherming.

1 quote-marks

Hoe bescherm ik mijn huid tegen de zon zonder een zonnebrandcrème?

Dermatologen raden aan om een hoed, een zonnebril en beschermende kleding te dragen, en om de schaduw op te zoeken wanneer de zon op zijn sterkst is. Maar een zonnebrandcrème is de allerbelangrijkste strategie om je te beschermen tegen de zon en mag niet ontbreken in je routine.

1 quote-marks

Hoe bescherm ik mijn gezicht tegen de zon?

Om voortijdige veroudering of huidkanker te voorkomen is het belangrijk een zonnebrandcrème voor dagelijks gebruik voor het gezicht te gebruiken. Dit is des te belangrijker als je zwanger bent of de pil gebruikt omdat je dan risico loopt op een 'zwangerschapsmasker'.


Meer te weten komen

1 quote-marks

Hoe word ik bruin zonder mijn huid te beschadigen?

De huid wordt bruin wanneer bepaalde cellen reageren op uv-beschadiging door een pigment te produceren dat melanine heet. Melanine beschermt huidcellen door uv-straling te absorberen. Het is kortom niet mogelijk te bruinen zonder eerst de huid bloot te stellen aan schadelijke uv-straling die kan leiden tot verbranding, voortijdige veroudering en huidkanker.


Meer te weten komen