Wetenschappelijk bekeken

De effecten van uv-straling

UVB en UVA straling

UV-straling vormt slechts 5% van de zonnestraling die de aarde bereikt, maar is zeer energierijk. Er zijn verschillende soorten UV. UVC-stralen worden tegengehouden door de ozonlaag, maar UVA- en UVB-stralen bereiken de aarde en hebben effecten op de huid.

UV-straling en de effecten op de huid

Uv-straling is een vorm van straling die naast infrarood en zichtbaar licht door de zon worden uitgestraald en de aarde bereiken. UV staat voor ultraviolet en het is een vorm van straling die niet te zien is met het blote oog. De intensiteit van ultraviolette straling is veel sterker dan het gewone daglicht en is in staat om chemische reacties te veroorzaken, zoals bijvoorbeeld het verbranden van de huid op een zonnige dag. Ook al zien wij deze vorm van licht niet, uv-stralen zijn het hele jaar aanwezig, ook in de winter. Wij vertellen je over de verschillende vormen van UV-straling, de effecten van ultraviolette stralen en hoe jij de impact hiervan kan beperken.

Welke soorten UV-straling zijn er?

Er zijn in principe 3 soorten ultraviolette straling. UV-straling bestaat voor 98,7% uit UVA-stralen, de overige soorten straling zijn UVB-straling en UVC-straling. UVC wordt echter volledig geblokkeerd door de atmosfeer van de aarde, waardoor deze dodelijke vorm van straling ons niet kan bereiken.

UV-straling vormt slechts 5% van de zonnestraling die de aarde bereikt, maar is zeer energierijk. De intensiteit van deze stralen kan verschillen en wordt aangegeven met de zogenaamde uv-index. Bij een hoge uv-index bevat de zonnestraling verhoudingsgewijs meer uv-straling, dit is bijvoorbeeld het geval wanneer jij je in de bergen bevindt als je op wintersport gaat. Een andere naam voor uv-index is ‘zonkracht’ en wordt vaak bij weerberichten gebruikt in de zomer. Hiermee wordt de intensiteit van het ultraviolette licht aangegeven. De zonkracht wordt aangegeven met een cijfer van 1 tot 10 en geeft de hoeveelheid uv-stralen aan in het zonlicht.

UVB-stralen

UV-straling bestaat voor maar 1,3% uit UVB-straling, dit is slechts een kleine hoeveelheid straling, maar toch zijn dit de stralen waar wij doorgaans het meest rekening mee houden. Dit is namelijk de B van bruinen maar ook van "burning", het zijn de UVB-stralen die je huid verbranden na een lange dag in de zon. UVB-stralen kunnen de opperhuid doordringen waardoor je huid kan verbranden, maar ze kunnen ook allergische reacties veroorzaken bij zonneallergie en ze kunnen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van huidkanker. UVB-stralen komen het meeste voor in de zomer of op heldere dagen. Deze stralen kunnen namelijk niet door de wolken of door glas heen dringen.

De effecten van UVB-straling

UVB-straling zorgt voor de aanmaak van vitamine D in je huid;

  • UVB-stralen stimuleren de aanmaak van melanine waardoor de huid bruiner wordt, maar ook dikker;
  • Bij langdurige blootstelling verbrand de huid;
  • Ze veroorzaken ook het ontstaan van vrije radicalen in de opperhuid;
  • en ze kunnen het DNA aantasten bij langdurige blootstelling en kunnen ook huidkanker veroorzaken.

UVA-stralen

UVA-stralen zijn het hele jaar door aanwezig, ook bij bewolkt weer, en maken 98,7% uit van de UV-stralen die het aardoppervlak bereiken. Ze dringen door wolken en glas heen en dringen verder door in de huid dan UVB-stralen, waardoor ze ook de huidcellen in de lederhuid kunnen bereiken. In tegenstelling tot UVB-stralen, voel je geen pijn bij UVA-straling, maar dat maakt ze eigenlijk alleen maar gevaarlijker. Zonder dat we het beseffen staan we het hele jaar door voortdurend bloot aan UVA-straling. Dit noemen we ook wel passieve blootstelling. Waar UVB-stralen bekend staan om het ‘bruinen’, zijn UVA-stralen minder bekend, maar zeker niet minder belangrijk. De A van UVA-straling staat voor ageing, maar ook voor allergie. De golflengte van UVA-straling kan variëren. 75% van de totale straling bestaat ongeveer uit lange UVA-stralen. Hoe langer de UVA-stralen, hoe dieper ze in de huid dringen. Daarbij veroorzaken ze soms huidschade die onomkeerbaar kan zijn, zoals pigment- en kleurstoornissen.

De effecten van UVA-straling

UVA-straling is voor het grootste deel verantwoordelijk voor de aanmaak van vrije radicalen.

  • Ultraviolette stralen veroorzaken allergische reacties en zonne-intoleranties, zoals polymorfe lichteruptie.
  • Het UVA-licht is ook voor een groot deel verantwoordelijk voor huidveroudering en vervroegde huidveroudering.
  • UVA-stralen kunnen bijdragen aan het veroorzaken van pigmentstoornissen, zoals pigmentvlekken, bruine vlekjes of een
  • En ze kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van huidkanker. Een melanoom ontstaat vaak als een bruine of rode vlek en lijkt erg veel op een moedervlek. Vaak kan je deze vorm van kanker herkennen aan het veranderen van de grootte, kleur of aan de vorm van de vlek. Om deze vorm van kanker zo snel mogelijk op te merken, doe je er goed aan om met enige regelmaat je moedervlekken te checken of deze te laten checken. Zie je een verdacht plekje? Neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan je helpen en de juiste informatie geven over een gerichte behandeling en preventie van huidkanker.

Bescherm jezelf tegen UVB en UVA-stralen

Om zeker te zijn dat je zonneproduct een optimale bescherming biedt, moet je niet alleen letten op een goede SPF die past bij je huidtype. Je moet ook op zoek gaan naar een breedspectrum-filter dat naast UVB-straling ook bescherming biedt tegen UVA-straling.

Probeer de zon te vermijden wanneer de zonkracht het hoogst is tussen 11.00 en 16.00 uur. Draag dichte kleding en draag een zonnebril om ook de ogen te beschermen tegen uv-stralen. Ultraviolet licht kan de ogen namelijk aantasten en op lange termijn ‘staar’ veroorzaken. Zorg er dus voor dat je een goede zonnebril bij je hebt om je oogcontouren en ogen te beschermen. Let er ook op dat kinderen niet onbeschermd de zon in gaan. De kinderhuid is erg gevoelig en kan snel verbranden. Smeer je kinderen daarom altijd goed in met een zonnebrandcrème met hoge factor (advies: SPF50 voor kinderen) als zij naar buiten gaan en houd hele jonge kinderen en baby’s uit de directe zon.

Zeer hoge bescherming met Anthelios

Het dermatologisch laboratorium La Roche-Posay ontwikkelt al bijna 30 jaar zonneproducten voor alle types gevoelige huid, en zowel voor volwassenen als kinderen. Met zijn efficiënte UVB- en UVA-filtering biedt het Anthelios-gamma een bescherming die maar liefst twee keer zo hoog is als de Europese aanbeveling. Zo biedt de nieuwe Ultra-lichte Fluide 50+ zeer hoge UVB-bescherming en UVA-bescherming die nog hoger ligt dan bij de oude formule en het beschermt zelfs tegen lange UVA-stralen, dit alles in een textuur die licht is en onzichtbaar op de huid.

Verder is Anthelios zonbescherming verkrijgbaar in fluide, olie, melk, gel of spray: een ruime keuze aan texturen die comfort en bescherming bieden zonder afbreuk te doen aan de tolerantie en fijn genoeg zijn om regelmatig te gebruiken. Anthelios respecteert de behoeften en specifieke vereisten van elk huidtype en is ook geschikt voor een gevoelige huid. De combinatie van hoge UVA- en UVB-filters beschermen je tegen de onmiddellijke onaangename effecten van ultraviolette stralen, zoals verbranding, maar ook tegen schade op lange termijn, zoals huidveroudering en huidkanker.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen