Wat is de beste verzorgingsroutine voor de babyhuid met neiging tot eczeem?

Een baby met eczeem heeft een invloed op het hele gezin. Ontdek een verzorgingsroutine die het leven van jou en je baby verandert.

Wat als je kindje een spontane uitbarsting krijgt van rode, jeukende plekjes? Nee, geen allergie, maar eczeem. Het zet het leven van een jong gezin volledig op zijn kop, maar wees gerust: het kan geen kwaad en hulp is nabij.

Voor een baby zorgen met eczeem eist zomaar zijn tol van de hele familie – zowel emotioneel als praktisch. Misschien heb je weleens een reclamespotje gezien over atopisch eczeem – de meest voorkomende variant – maar blijft het daarbij. Tot uit het niets je tweejarige dochtertje (hoewel, 80% van de baby’s er last van krijgt in hun eerste levensjaar) rode, schilferende plekjes met kloofjes en blaasjes ontwikkelt. Natuurlijk is elke ouder dan bezorgd. Laat staan dat je in dat geval nog veel slaap krijgt, want eczeem houdt je baby ’s nachts wel wakker. De pijn en irritatie is niet fijn voor zo’n kleine. Vaak voelen ouders zich machteloos tegenover deze aandoening die hun kindje zoveel onbehagen en pijn bezorgt: geplaagd door jeuk is de baby huilerig, onrustig en slaapt slecht.

Atopisch eczeem, de feiten

Eczeem komt bij zomaar 5 tot 10% procent van de baby’s voor. Alvast een spoiler: het veroorzaakt geen blijvende schade en de meeste kindjes groeien er met een paar jaar overheen. Om de levenskwaliteit van het hele gezin te verbeteren, ontwikkelde La Roche-Posay het assortiment LIPIKAR AP+. Deze lijn speelt in op de specifieke behoeften van een huid met neiging tot eczeem.

Symptoom: ondraaglijke jeuk bij eczeem Atopische dermatitis (ofwel, eczeem) is een huidaandoening die kan voorkomen bij kinderen vanaf 3 maanden. Baby's hebben meestal eczeem in het gezichtje, maar het kan zich ook voordoen in de huidplooien en rond de knietjes, polsen en ellenbogen. Roodheid, blaasjes, kloofjes. Het kan een razende jeuk oproepen. Het hele babylichaampje ermee bedekt – van top tot teen. Die arme babyteentjes! Alsof ze in te kleine kinderschoentjes hebben gezeten. Hoe komt dit toch? Een droge huid en veranderingen in de beschermende huidbarrière kenmerken deze aandoening. Hierdoor kunnen allergenen makkelijker doordringen tot de huid, resulterend in jeuk. Het tast de levenskwaliteit van een kind direct aan: een verstoorde nachtrust, humeurigheid en voortdurend onbehagen... De rest van het gezin krijgt dit ook vaak mee.

Tips om het leven van je baby met eczeem gemakkelijker te maken

Allereerst, het is een kwestie van tijd voordat deze huidaandoening overgaat. Halleluja. Naarmate de jaren verstrijken neemt eczeem af en in 50% van de gevallen is het tegen de leeftijd van vijf jaar zelfs volledig verdwenen.

Tot die tijd is het zaak de symptomen van eczeem aan te pakken en de huid van de baby goed te verzorgen om aanvallen van eczeem te voorkomen. Los van symptomen, helpen La Roche-Posays specialistische huidproducten bovendien het microbioom – en daarmee de oorzaak – uitbalanceren.

Micro-wat? Zie het als een jungle van bacteriën die op je huid leeft en van levensbelang is voor een optimale gezondheid. Een bacterie, genaamd staphylococcus, is in het geval van eczeem vaak dominant. Het gebruik vanLIPIKAR AP+vermindert de aanwezigheid van deze bacteriesoort, en brengt daarmee het microbioom in balans. Zie hieronder een verder stappenplan.

 • Pak er een bijzonder milde, zeepvrije gel bij zoals Lipikar Olie AP+
 • Stel de temperatuur van het badwater in op lauwwarm
 • Dep het huidje van de baby voorzichtig droog na het badje

Doeltreffende huidverzorging bij eczeem Dermatologen en kinderartsen schrijven tegen de ontsteking en jeuk, die kunnen leiden tot infecties, vaak topische corticosteroïdecrèmes voor. Zijn de eczeemletsels verdwenen? Dan hoort de steroïdecrème vervangen te worden voor een emollient (een verzachtende crème). Hier is LIPIKAR Balsem AP+van La Roche-Posay speciaal voor bedoeld. Het werkt in op de diverse aspecten van een eczeemhuid, om aanvallen van extreme droogte te verminderen. Het sust hiernaast onmiddellijk jeuk. De huidbarrière wordt hersteld, dankzij de gecombineerde werking van Niacinamide, Karitéboter en Aqua Posae Filiformis. Die laatste klinkt misschien wat mysterieus, maar het is een geweldige aanvulling voor het microbioom. Zo raakt de huid langzamerhand weer in balans. Wat experimenteren met huidverzorging? Doe dat vooral niet. Voor duurzame verlichting (na ongeveer een maand zou je volgens onderzoek van La Roche-Posay verbetering moeten zien) van je baby's eczeem houd je vast aan één verzorgingslijn en behandeling, om de huid kalm te houden.

Wees extra voorzichtig met je baby in bad

Voor een optimale huidverzorging van je baby moet hiernaast extra aandacht besteed worden aan het reinigen van de huid in bad:

 • Pak er een bijzonder milde, zeepvrije gel bij zoals Lipikar Olie AP+ of LIPIKAR Syndet AP+ , die geschikt is voor de tere huid van je baby.
 • Stel de temperatuur van het badwater in op lauwwarm, zeker niet heet.
 • Dep het huidje van de baby voorzichtig droog na het badje. Op deze manier kunnen de ingrediënten uit de emollient of steroïdecrème namelijk beter doordringen in de huid. Tien minuten na het douchen of baden mag Lipikar Balsem AP+ worden aangebracht op de babyhuid. Met deze fijne balsem mag je gerust meerdere keren per dag smeren. Belangrijk: heeft je kindje last van open eczeem? Gebruik dan altijd Cicaplast Baume B5, want de Lipikar-lijn kan een beetje prikken door het anti-jeuk ingrediënt.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+ of Lipikar Fluide.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+ vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

ONTDEK HET ANDERE PRODUCT 
UIT HET ASSORTIMENT

LIPIKAR is het belangrijkste assortiment in Europa voor lichaamsverzorging en hygiëne voor gevoelige, erg droge en eczeemgevoelige huid en bestaat uit producten die geschikt zijn voor het hele gezin, van baby's tot senioren. 
 • Lipikar Baume AP 400ml tegen huidirritatie front logo
  Tegen irritaties en tegen krabben.
  Lipiden-aanvullende balsem.
  LIPIKAR
  BALSEM AP+m
  BEKIJK NU
 • Eczema Lipikar Syndet AP 400ml front logo
  Tegen gevoel van irritatie.
  Tegen gevoel van jeuk.
  Ultrazachte lichaamsreiniger.
  Gezicht en lichaam.
  LIPIKAR
  SYNDET AP+
  BEKIJK NU
 • La Roche Posay ProductPage Thermal Spring Water 300ml 3433422404403 Fr
  Een onmisbare dagelijkse verzorging voor zelfs de meest kwetsbare gevoelige huid: pasgeborenen, kinderen, volwassenen en...
  THERMAAL BRONWATER
  BEKIJK NU

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.