• Home>
  • Lichaam>
  • Achtergrondinformatie : La Roche-Posay en dermatologen: samenwerken om een gevoelige huid te helpen

Achtergrondinformatie

La Roche-Posay en dermatologen: samenwerken om een gevoelige huid te helpen

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_focuson_default.jpg

Wat is en doet een dermatoloog? En hoe werkt La Roche-Posay wereldwijd samen met de beste dermatologen om een gevoelige huid te ondersteunen? Lees het hier.

Interessant en bepalend gegeven: het Dermatologisch Laboratorium van La Roche-Posay is partner van maar liefst 25.000 dermatologen (een groeiend aantal) overal ter wereld. Bij het laboratorium van La Roche-Posay in Frans vulkaangebied wordt ook het thermale bronwater gewonnen. Het bronwater dat in vrijwel alle huidverzorging van La Roche-Posay zit verwerkt wegens zijn buitengewone eigenschappen met krachtige mineralen. Terwijl specialisten bij dit kenniscentrum van La Roche-Posay dag in dag uit onderzoek doen naar een gevoelige huid. Zo zetten ze hun ongeëvenaarde expertise in om formules te bedenken én continu te verbeteren speciaal voor een gevoelige huid. Een gevoelige huid is ook letterlijk gevoeliger voor roodheid, jeuken en bepaalde huidaandoeningen. Volgens cijfers van het CBS heeft maar liefst 5,5% van de Nederlandse bevolking last van (chronisch) eczeem en 2,3% van psoriasis. Een aanzienlijk aantal. Tegemoetkoming aan een gevoelige huid vormt de basis van La Roche-Posay, een betrouwbaar huidverzorgingsmerk door continue samenwerking met dermatologen. Bij bijvoorbeeld patiënten onder kankerbehandeling, waardoor de huid vaak wordt aangedaan, raden dermatologen op gepaste momenten ook La Roche-Posays specialistische huidverzorging aan ter aanvulling. Hieronder leggen we uit wat er zo bijzonder is aan La Roche-Posays jarenlange samenwerking met vooraanstaande dermatologen.


‘In spa’s en beautyklinieken kunnen behandelaars zichzelf dermatoloog of huidarts noemen, maar hier gaat eerst een WO-opleiding Geneeskunde aan vooraf’

Wat is een dermatoloog?

Simpel gezegd is een dermatoloog een huidarts. Met de huid als grootste orgaan in ons lichaam is dit een breed specialisme. Een dermatoloog is dus een arts die zich specialiseert in de behandeling van huid, haar, nagels en het slijmvlies. In het geval van bepaalde huidaandoeningen, van eczeem tot psoriasis of acné, kan een huisarts je doorverwijzen naar de dermatoloog. In Nederland is dat briefje met doorverwijzing altijd nodig – ook in verband met de verzekering. In andere landen, zoals Frankrijk en Amerika, wordt een dermatoloog doorgaans net zoals de tandarts eens in de zoveel tijd bezocht – niet alleen bij huidproblemen. Deze specialist kan dus helpen bij huidziekten maar ook ondersteuning bieden bij cosmetische problemen, waarbij patiënten geholpen worden om de verschijning van hun huid, haar en nagels te verbeteren. Het is belangrijk dat je een gecertificeerd dermatoloog bezoekt, met de juiste diploma’s. In spa’s en beautyklinieken kunnen behandelaars zichzelf dermatoloog noemen, maar officieel gezien hoeft dit niet altijd te kloppen. Wie dermatoloog wil worden moet eerst de WO-opleiding Geneeskunde hebben afgerond. Een basisopleiding van zes jaar.

‘Doeltreffendheid en tolerantie zijn vereist om samen te kunnen werken met dermatologen, die patiënten met huidaandoeningen onder behandeling hebben’


Wat doet een dermatoloog?

Nu kan een dermatoloog wetenschappelijk onderzoek doen naar specifieke huidproblematiek, waarover deze specialist publiceert in wetenschappelijke publicaties online of in print. Dermatologen die samenwerken met La Roche-Posay adviseren bijvoorbeeld ook over zon en kinderen op onze website. Hiernaast ontvangt een dermatoloog in het ziekenhuis (of privépraktijk) doorgaans patiënten op dagelijkse basis. Na het vaststellen van het huid- nagel- of haarprobleem wordt er een behandelplan vastgesteld. Dermatologen kunnen voor tal van behandelmogelijkheden kiezen waarvoor zij zijn gekwalificeerd, waaronder bijvoorbeeld het voorschrijven van zalven of medicijnen, bevriezingsmethodes, lichttherapie, lasertherapie, huidtransplantatie of een chirurgische ingreep. In het geval van zalven of crèmes werkt La Roche-Posay met dermatologen samen om symptomen van huidafwijkingen (eczeem, psoriasis, noem maar op) te verlichten. Aangezien het zo’n breed vakgebied is, specialiseren dermatologen zich doorgaans in een bepaald gebied zoals huidkanker, geslachtsziekten of zonbescherming. In Nederland zijn er op dit moment 532 dermatologen werkzaam, volgens cijfers van Zorgkaart Nederland.Hoelang werkt La Roche-Posay al samen met dermatologen?

Over een periode van 40 jaar is deze samenwerking tot wasdom gekomen, waarbij het een hechte gemeenschap is geworden. Die decennialange samenwerking staat in het teken van het vinden van de ultieme verzorging voor een gevoelige huid, waar meer en meer Nederlanders mee kampen. Samenwerken aan exclusieve klinische studies, delen van dermatologische expertise, bijdragen aan opleiding en maatschappelijk verantwoorde acties. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de steun aan kankerstichtingen. Door dag na dag het gesprek aan te gaan met deze professionals in huidgezondheid kunnen we het leven van personen met een gevoelige huid continu verbeteren.Hoe komt La Roche-Posay verzorging van pas bij medische behandelingen?

Onze huidverzorgingsproducten worden ontwikkeld als adjuvante therapie, ofwel ondersteunende behandelingen voor een gevoelige huid. Hiermee bieden wij dermatologen letterlijk een helpende hand in de praktijk, want hierdoor hoeven zij minder hoge doseringen voor te schrijven en kunnen zij onze producten ter aanvulling van een behandeling adviseren. In sommige gevallen kunnen bijwerkingen op de huid door medische behandelingen beperkt worden met behulp van La Roche-Posay-formules. Waar moet je dan aan denken? Stel dat de huid een kankerbehandeling ondergaat dan komen hier ook dermatologen aan te pas zodat de getroffen huid hersteld kan worden. De huidverzorging van La Roche-Posay kan hierbij ook uitkomst bieden. Om samen te kunnen werken met artsen is het natuurlijk van belang dat onze formules perfect afgestemd zijn op de verwachtingen van de dermatologen. Doeltreffendheid, tolerantie en cosmeticiteit is vereist. Bij iedere stap van de uitwerking van een nieuw of verbeterd huidverzorgingsproduct; van het bepalen van een behoefte van de patiënt tot het uitwerken van een oplossing door middel van strenge klinische studies.
‘Jaarlijks worden er beurzen toegekend aan jonge onderzoekers met als doel de levenskwaliteit van patiënten verbeteren’

Wanneer komt La Roche-Posay bijeen met huidexperts?

De vergaderingen van onze Europese en Braziliaanse wetenschappelijke comités zijn kostbare momenten van kennisuitwisseling. Hiervoor komen in totaal 15 dermatologen uit verschillende landen samen. Dit is voor ons de uitgelezen gelegenheid om de behandeling van een gevoelige huid (en huid met pathologische neiging) te doorgronden, plus de verwachtingen van patiënten onder behandeling. Het innovatievermogen van het Dermatologisch Laboratorium van La Roche-Posay en de expertise van de gezondheidsprofessionals komt hier samen. Als resultaat van deze vergadering heeft Lipikar Baume AP+, de ideale verzachtende bodycrème voor de verzorging van een zeer droge huid met neiging tot atopie, bijvoorbeeld zijn doeltreffendheid bewezen. Zo vermindert deze balsem de hoeveelheid uitbraken bij 1256 kinderen, aangetoond in een observatiestudie in 10 landen.1Hoe stelt La Roche-Posay zich maatschappelijk verantwoord op?

Vanaf de oprichting van La Roche-Posay in 1995 is maatschappelijke betrokkenheid (op dermatologisch vlak) een belangrijke pijler. Ieder jaar worden er beurzen toegekend aan jonge onderzoekers en worden maatschappelijk verantwoorde initiatieven – met als doel de levenskwaliteit van patiënten verbeteren – aangemoedigd. Speciaal hiervoor werd Stichting La Roche-Posay in het leven geroepen.


‘In 18 landen wordt nu de Residentencursus aangeboden, een medische opleiding voor voorzitters binnen de dermatologie’

Hoe deelt La Roche-Posay zijn diensten met dermatologen?

‘Alles begon 15 jaar geleden in Spanje tijdens de ontmoeting tussen de Voorzitter van de Spaanse Dermatologievereniging en het Dermatologisch Laboratorium van La Roche-Posay’, herinnert Claire Sentenac zich, directrice voor de internationale medische communicatie van La Roche-Posay. Een samenwerking waaruit de zogenaamde ‘Residentencursus’ voortvloeide: een medische opleiding die voorzitters binnen de dermatologie kennis laat maken en aanspoort met nieuwe therapeutische benaderingen voor het belang van zonbescherming aan de slag te gaan. Die inzet heeft zeker geen windeieren gelegd. Het resultaat: dit initiatief wordt nu in 18 landen aangeboden. Bovendien is dit het startpunt van vele andere acties van La Roche-Posays Dermatologisch Laboratorium bij de ondersteuning van de praktijk van dermatologen. Opleidingsprogramma’s, online educatie, wetenschappelijke publicaties, corrigerende make-upworkshops, atopiescholen, steun aan de ‘Melanoma Days’. Allemaal samenwerkingen met gezondheidsprofessionals om het leven van personen met een gevoelige huid of met huidaandoeningen te verbeteren.


Hoe worden formules blijvend verbeterd met dermatologen?

De kous is niet af als een nieuw huidverzorgingsproduct voor een gevoelige huid eenmaal is gelanceerd. We blijven hierna in dialoog met dermatologen. Dankzij regelmatig contact met een ruim netwerk gezondheidsprofessionals via onze medische vertegenwoordigers kunnen wij steeds informatie verzamelen over de producten en hoe deze worden ervaren. Een noodzakelijk proces om onze kennis te verdiepen en om producten te ontwikkelen die nóg doeltreffender zijn.  

1Observatiestudie bij 2.060 kinderen in 10 landen.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen