Pigmentvlekken verwijderen

Article Read Duration 10 min lezen

De zon is een van de voornaamste oorzaken dat je donkere vlekken op het gezicht, de handen of decolleté krijgt. Het kan trouwens zijn dat je jarenlang veel in de zon zit maar pas jaren later die pigmentvlekken naar boven komen. Wellicht wil je hyperpigmentatie in het gezicht zoveel mogelijk voorkomen en behandelen. Hier zijn verschillende opties voor: van crèmes en serums met bepaalde huid-verlichtende ingrediënten die de huid ook doen stralen tot specifieke huidbehandelingen. Lees in dit artikel hoe je pigmentvlekken kan helpen verminderen.

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentatie, of hyperpigmentatie, is de overproductie van melanine (de natuurlijke pigmenten die in onze cellen worden geproduceerd en die verantwoordelijk zijn voor onze huid- en haarkleur) in specifieke delen van de huid. Hierdoor ontstaan donkere vlekken die opvallen in vergelijking met de rest van onze huidskleur ofwel teint. Dit kan resulteren in een ongelijkmatige teint, waardoor de huid er ook doffer, vermoeider en ouder uit kan zien.

Oorzaken van pigmentvlekken

Pigmentatie in bijvoorbeeld het gezicht of decolleté kan te wijten zijn aan hormonen (zwangere vrouwen kunnen daarom een ‘zwangerschapsmasker’ ofwel extra vlekken krijgen), schade door de zon en ontstekingen in het verleden zoals puistjes door acne. UV-straling is een van de belangrijkste oorzaken van pigmentvlekken. Daarom hebben mensen die zonnebaden of veel onder de zonnebank gaan meer kans om pigmentatie te ontwikkelen. Sommige huidtypes zijn gevoeliger voor pigment dan anderen vanwege de hoeveelheid melanine (pigment) in de huid. De behandelingsopties zullen verschillen afhankelijk van iemands huidtype en het type pigmentatie.

Hoe krijg ik mijn pigmentvlekken weg?

Er is niet zozeer een wondermiddel voor pigmentvlekken maar er kan zeker iets aan gedaan worden om ze minder zichtbaar te maken. Met bepaalde behandelingen kunnen ze zelfs geheel verwijderd worden, maar ga je daarna weer veel in de zon dan kunnen ze ook terugkomen. Er wordt weleens gezegd dat je pigmentvlekken in het gezicht op een natuurlijke manier kunt verwijderen met bijvoorbeeld appelazijn, maar dit raden dermatologen niet zozeer aan. De opties die werken in het behandelen van pigmentvlekken zijn:


Kies voor de juiste huidverzorging tegen pigmentvlekken

Een paar van de beste ingrediënten om pigmentvlekken te behandelen zijn retinol of vitamine A, die in crèmes of serums voorkomen. Deze ingrediënten helpen de celvernieuwing en de aanmaak van een gezonde huid te bevorderen. Vitamine A helpt vrije radicalen te bestrijden en de celvernieuwing te stimuleren om de verschijning van pigmentvlekken te verminderen. Vitamine C is ook een krachtige optie, een antioxidant om de huid zo goed mogelijk voor te bereiden op oxidatieve stress veroorzaakt door schadelijke invloeden van buitenaf waaronder UV-stralen. Niacinamide is een ingrediënt met een effectieve huid-verlichtende verbinding die werkt door de overdracht van melanosomen van melanocyten naar keratinocyten te remmen. Met andere woorden, het kan effectief pigmentvlekken tegengaan. La Roche-Posay biedt een anti-pigmentvlekken concentraat genaamd het Pure Niacinamide Serum, geschikt voor alle huidtypes. De niacinamide in dit product helpt om donkere vlekjes en hyperpigmentatie te verminderen terwijl 5% HEPES de huid exfolieert en oppervlakkige pigmentatie zo kan verwijderen. Een duo aan hyaluronzuren hydrateert de huid om de huidbarrière te ondersteunen.


Vergeet nooit je zonnebrand met minimaal SPF30

Als je last hebt van pigment veroorzaakt door UV-stralen, moet je voorzichtig zijn om verdere schade en nog meer pigmentatie te voorkomen door blootstelling aan de zon. Een breedspectrum zonnebrandcrème met SPF 50, die bescherming biedt tegen zowel UVA als UVB stralen, helpt voorkomen dat de bestaande pigmentatie erger wordt. Het is ook belangrijk met een product met SPF te smeren als je vermoedt dat de vlekken te wijten zijn aan hormonale factoren. Melasma-pigmentatie komt vaak voor tijdens de zwangerschap, dus het is een goed idee voor aanstaande moeders om dagelijks een hoge SPF te smeren, die de melanineproductie onder controle zal houden. Niet te vergeten: dagelijkse bescherming van de huid tegen de zon is voor iedereen goed. Zo blijft de huid gezond en fris ogen, doordat deze niet door UV-straling wordt beschadigd. Blijf uit de zon op de heetste momenten van de dag, zoek de schaduw op, draag een hoed en zonnebril en smeer je SPF-product om de twee uur bij. 


Boek een professionele behandeling tegen vlekken

IPL (intense pulse light) is een behandeling die goed werkt bij oppervlakkige pigmentatie en sproeten, omdat het helpt om de huid te verjongen. Intensievere laserbehandelingen die dieper in de dermis kunnen doordringen, kunnen nuttig zijn voor donkere, meer hardnekkige pigmentatie en melasma (te herkennen als grijsbruine vlekken op de huid). IPL is doorgaans een goede behandelingsoptie voor hormonale pigmentatie, terwijl chemische peelings de beste oplossing zijn voor pigment veroorzaakt door schade door de zon en door ontsteking en trauma (zoals acne). Een amandelzuurpeeling zou in deze gevallen een doeltreffende manier zijn om het pigment op te heffen. Amandelzuur is een alfahydroxyzuur zoals glycolzuur en werkt om de huid diep te exfoliëren. Ook een optie voor mensen met een donkere huidskleur die last hebben van pigmentatie.