Droge, jeukende hoofdhuid: oorzaak en oplossing

Heb je last van een jeukende hoofdhuid? Een droge hoofdhuid, eczeem of huiduitslag kan de oorzaak zijn. Lees het advies van onze deskundige dermatologen

Heb je last van een droge, jeukende hoofdhuid en schilfers? Niet alleen een droge hoofdhuid kan jeuk veroorzaken. Eczeem of huiduitslag kan ook een oorzaak zijn volgens één van onze deskundige dermatologen. Lees verder voor advies.

Als je hoofdhuid jeukt dan kan het soms een uitdaging zijn om nog ergens anders aan te denken. Het voelt misschien alsof die jeuk oneindig is, maar verlichting is gelukkig echt mogelijk en nabij. Heb je inderdaad last van een droge, jeukende hoofdhuid met schilfers? Niet alleen een droge hoofdhuid kan jeuk veroorzaken. Eczeem of huiduitslag kan ook een oorzaak zijn. Het belangrijkste: eerst die oorzaak opsporen. Een van onze deskundige dermatologen bij La Roche-Posay beantwoordt prangende vragen die je wellicht zult stellen als je op bezoek komt, mét tips om een droge, jeukende hoofdhuid te verslaan.

Wat is een droge, jeukende hoofdhuid?

Als je een jeukende, schilferende hoofdhuid hebt dan kan dit een teken zijn van roos of een droge hoofdhuid. Die droge hoofdhuid én schilfers kunnen voortvloeien uit een hoofdhuidaandoening genaamd seborroïsch dermatitis of seborroïsch eczeem. (een specifiek type eczeem), wat het resultaat kan zijn van stress, verandering van seizoen, hormoonwisselingen of een overschot van gistontwikkeling op de hoofdhuid. Terwijl roos vaak het resultaat is van een hoofdhuid die te droog is, haar dat te vettig is plus een scala aan huidaandoeningen. Nog een aantal oorzaken voor jeuk aan de hoofdhuid: een auto-immuunziekte zoals bijvoorbeeld psoriasis dat vaak gepaard gaat met jeuk. Jeuk is eigenlijk een zelfbeschermingsmechanisme van je lichaam.

Ik heb een droge, jeukende hoofdhuid. Wat wordt er door de dermatoloog gecontroleerd?

Eerst onderzoekt de arts jou als patiënt uitvoerig om te zien of er geen sprake is van seborroïsch eczeem of psoriasis. Laten dit nu twee veelvoorkomende aandoeningen zijn die een droge, jeukende hoofdhuid kunnen veroorzaken. Zoals eerder opgemerkt. Bij seborroïsch eczeem ziet de hoofdhuid er vaak rood uit en schilfert de hoofdhuid af. Dit type eczeem kenmerkt zich door een milde ontsteking die jeuk op de hoofdhuid geeft en een schilfering die zich meestal uit in fijne, witte schilfers. Deze schilfers zitten niet vast op de hoofdhuid. Psoriasis op de hoofdhuid is te herkennen aan witte schilfers die juist aardig vastzitten op de hoofdhuid en flinke jeuk kunnen oproepen. Meestal zie je dan weliswaar gewone (fijne, klevende) schilfertjes en een lichtrode hoofdhuid. Dit kan vaak wijzen op irritatie door producten. Ook bestaat er nog de mogelijkheid van luizen! Er wordt systematisch nagegaan of er zich geen neten op de hoofdhuid bevinden.

Een droge, jeukende hoofdhuid zonder huidaandoening. Hoe wordt de jeuk op mijn hoofdhuid dan veroorzaakt?

Een droge hoofdhuid met jeuk kan ook veroorzaakt worden door een gevoelige huid in het algemeen. Patiënten wordt dan gevraagd hoe vaak ze hun haar wassen en welk soort shampoo ze gebruiken. Te vaak wassen – vooral met reguliere shampoos waar veel irriterende en chemische middelen inzitten – kan leiden tot een droge hoofdhuid met chronische irritatie die bovendien jeuk veroorzaakt. Zo ontstaat een vicieuze cirkel: door te krabben neemt de ontsteking toe, maar vervolgens ook weer de jeuk aan de hoofdhuid. Droog het haar hiernaast ook nog eens op hoge temperaturen en door de warmte kan een nieuwe agressie voor de droge hoofdhuid ontstaan. Ook de invloed van stress wil je niet onderschatten. Door stress komt er meer melkzuur in je zweet. Dit irriteert en droogt de hoofdhuid nog verder uit, wat aanzet tot extra krabben.

De beste oplossing tegen jeuk: stop met krabben

Probeer de vicieuze cirkel van het krabben te doorbreken. Eenmaal geslaagd zal je hoofdhuid je vast en zeker dankbaar zijn. La Roche-Posays speciale shampoo tegen jeuk en schilfers op de hoofdhuid kan zijn werk dan bovendien nog beter doen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+m of Lipikar Bodylotion.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+m vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

De producten uit het KERIUM-assortiment bevatten verschillende effectieve actieve bestanddelen en micro-exfolianten die roos en een schilferende huid aanpakken bij de oorsprong.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.