0

NIEUWSBRIEF

Altijd op de hoogte van
het laatste nieuws en aanbiedingen

Media Widget 01Media Widget 02Media Widget 03

Niet meer weergeven

test Fb connect

Atopie

Juist of fout?

Atopische dermatitis verdwijnt na verloop van tijd

JUIST en FOUT. Atopische dermatitis kan, afhankelijk  van het kind, enkele maanden tot vele jaren aanhouden. In zeldzame  gevallen blijft de ziekte ook tot op volwassen leeftijd duren, maar het  verdwijnen ervan is niet te voorspellen.

Atopische dermatitis kan besmettelijk zijn

FOUT. Absoluut  niet. Het gaat om een aandoening die genetisch bepaald is en dus geenszins besmettelijk is.

Het is een goed idee de huid na het baden te drogen met de haardroger

FOUT! Dat is zelfs ten zeerste af te raden! Dit vormt een agressie voor de huid en vernietigt de beschermende lipidenfilm, waardoor de huid nog droger gaat worden. Erger nog, de huid kan hierdoor zelfs verbranden!

Atopisch eczeem is een contacteczeem

FOUT. De letsels lijken erop, maar het verschil ligt in de atopie: men kan contacteczeem hebben zonder atopische aanleg. Wel heeft een kind met atopie veel kans om ook contacteczeem te ontwikkelen.

Eczeem verdwijnt rond het 5e levensjaar

JUIST. De helft van de kinderen met atopisch eczeem voor de leeftijd van 1 jaar zijn genezen voor ze 5 jaar zijn.

Krabben moet worden vermeden

JUIST. Maar dat kan alleen met behandeling, want die  kalmeert de jeuk en doorbreekt de vicieuze cirkel van atopie: meer  krabben = brozere huidbarrière, meer allergenen en irriterende stoffen  die de huid binnendringen, nog meer jeuk, nog meer krabben, enz.

Atopische dermatitis is psychosomatisch of wordt getriggerd door een psychologische shock

FOUT. Ook al is er geen verklaring voor, toch wordt  aangenomen dat emoties, shock en stress een belangrijk effect kunnen  hebben op de frequentie of de ernst van de opstoten. Maar de oorzaak van  de ziekte zelf is genetisch.

Sommige voedingswaren kunnen de eczeem verergeren

JUIST: tijdens het eten kan een ogenblikkelijke reactie  met roodheid rond de mond optreden. Het is belangrijk dit aan de arts  te signaleren, zodat die kan nagaan welk allergeen de voeding mogelijks  kan bevatten.

Veelgestelde vragen

Kan een baby die aan eczeem lijdt, astma gaan ontwikkelen?

Ruim twee derden van de kinderen met atopische dermatitis vertonen ademhalingssymptomen en astma zou frequenter voorkomen naarmate de eczeem vroeger optreedt. Een rokende moeder zou een risicofactor zijn. Naar schatting zouden minstens 20 % van de kinderen met atopische dermatitis ook astma ontwikkelen.

Hoe lang blijft de ziekte duren?

De ziekte kan, afhankelijk van het kind, enkele maanden tot vele jaren aanhouden. Slechts in zeldzame gevallen blijft de aandoening ook tot op volwassen leeftijd duren: de helft van de kinderen waarbij in het eerste levensjaar atopisch eczeem is vastgesteld zijn genezen voor ze 5 jaar zijn, hoewel de huid ook in de volgende jaren nog erg droog blijft.

Waardoor worden opstoten veroorzaakt?

Er zijn heel wat factoren die een rol kunnen spelen: allergenen en stof uit de omgeving, voeding, en soms ook emotionele factoren. Bij baby's kunnen het doorbreken van de tandjes en bepaalde NKO-aandoeningen ook een opstoot van eczeem bevorderen.

Kunnen herhaaldelijke eczeemcrisissen littekens op de huid achterlaten?

Over het algemeen laat eczeem, zelfs wanneer die ernstig is geweest, geen littekens na. Door veel te krabben kunnen de betreffende zones echter wel beschadigd worden, waardoor littekens ontstaan. Ook wanneer de eczeemschilferingen worden blootgesteld aan de zon kan dit sporen nalaten. Vandaar dus het belang van een hoogtolerante zonnebescherming.

Kan mijn kind naar een kinderdagverblijf?

Atopische dermatitis is niet besmettelijk en vormt geen enkele belemmering voor het leven in groep.

Is atopische dermatitis erfelijk?

Ja, in de meeste gevallen is atopisch eczeem een erfelijke aandoening.  Familiale aanleg voor atopie kan atopische dermatitis veroorzaken bij kinderen, ongeacht of die samenhangt met de ademhaling of met voeding.

Is voeding verantwoordelijk voor eczeem?

Voedselallergieën kunnen verantwoordelijk zijn voor eczeem, vooral bij baby's. Maar die kunnen ook tot uiting komen in andere symptomen zoals diarree, overgeven of netelroos.

Wat zijn de behandelingen?

De dermatologische behandeling omvat 2 fasen: emolliërende crèmes voor de zeer droge huid en corticoïdecrèmes voor de verzorging van ontstekingsletsels. Soms vult de arts dit nog aan met een antihistaminebehandeling. Daarnaast dient ook de dagelijkse leefomgeving te worden aangepast om verergerende factoren te vermijden.

Kan een opstoot worden vermeden?

Ja, door zo veel mogelijk uitlokkende factoren te vermijden en de huid het hele jaar door te hydrateren met een specifieke relipiderende crème, maar vooral door de behandeling die door de dermatoloog werd voorgeschreven stipt te volgen tot de ziekte verdwenen is.

Moeten er allergietests worden gedaan?

Sommige artsen staan weigerachtig tegenover screening bij heel jonge kinderen omdat hun immuunsysteem nog onstabiel is. Maar gezien het toenemend aantal gevallen van allergie is deze trend aan het veranderen. Wanneer zich hevige crisissen voordoen (eczeem over het hele lichaam) of die gepaard gaan met andere symptomen (diarree, netelroos, zwellingen, ademhalingsstoornissen...) kan screening een goed alternatief zijn, met name om verergering van de crisissen te voorkomen.

Wordt dermatitis getriggerd door een verstoorde moeder-babyrelatie?

Een moeder hoeft zich in geen geval schuldig te voelen voor de eczeem van haar baby. Denk erom dat het juist de atopische dermatitis is die de ouder-kindrelatie verstoort.

Welke kleding en wasmiddelen zijn het best geschikt bij een atopische huid?

Geef de voorkeur aan katoen in de plaats van synthetische stoffen en wol, om irritatie en transpiratie te beperken. Vermijd wasverzachters en zorg ervoor dat het wasgoed na het wassen goed wordt gespoeld. Gebruik indien nodig een hypoallergeen wasmiddel.

Zijn natuurlijke crèmes beter?

Hoed u voor essentiële oliën, want die kunnen allergieën veroorzaken! De door dermatologen voorgeschreven corticoïdecrèmes en dermocosmetische emolliëntia vormen de best bekende behandeling van atopische dermatitis.

Bad/douche, warm/koud: Hoe was ik mijn baby en met welke producten?

Een badje mag niet te lang duren, tussen 5 en 10 minuten, en het water mag niet te warm zijn: maximum 35°C. Geef de voorkeur aan douchen zodra dit mogelijk is. Gebruik milde, zelfs overvette producten, die hypoallergeen zijn en geen zeep noch parfum bevatten. De huid niet droogwrijven maar zachtjes droogdeppen met een katoenen badhanddoek.

Hoe vermijd je krabben?

Het enige wat echt helpt tegen krabben is een aangepaste behandeling. Daarnaast kan de neiging tot krabben, zeker bij babys, ook worden verminderd door het kind nooit ongekleed te laten. Ook kou helpt goed tegen jeuk en zelfs tegen pijn. Bewaar de crèmes dus in de koelkast zodat ze lekker koel zijn bij het aanbrengen, en maak daarnaast ook gebruik van een waaier of gekoelde stenen.