• Home>
  • Lichaam>
  • Achtergrondinformatie : Bestrijding van hooikoorts symptomen: wat te doen?

Achtergrondinformatie

Bestrijding van hooikoorts symptomen: wat te doen?

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_focuson_default.jpg

Barst jij uit in niezen, gepaard met waterige ogen en een geïrriteerde huid, zodra de lente zich aandoet? Veel mensen kijken reikhalzend uit naar het voorjaar na een lange, grauwe winter. Luchtige kleding, extra zonuren, opbloeiende gewassen. Maar hooikoortspatiënten worden wellicht minder enthousiast van dit seizoen – en zeker niet van al die bomen en planten die pollen rondstrooien. Pollen die allergische reacties kunnen oproepen. Honderdduizenden mensen in Nederland hebben last van hooikoorts. Door klimaatveranderingen komt hooikoorts zelfs nog sneller dichterbij. Met warmere januari- en februarimaanden kan de natuur zomaar een maand voorliggen op schema. De term ‘allergie seizoen’ bestaat weliswaar in feite niet, want seizoensgebonden allergieën verschijnen in golven. Er zijn drie pollen-seizoenen, verderop toegelicht. Wat te doen bij hooikoorts? Lees vooral mee, om klachten te verminderen en je huid te verlichten.

‘In tegenstelling tot verkoudheid wordt hooikoorts niet veroorzaakt door een virus, maar door een overgevoeligheid voor bepaalde allergenen’

Wat is hooikoorts?

Hooikoorts wordt in medische termen ook wel allergische rhinitis genoemd, een ontsteking aan het neusslijmvlies dat ervoor zorgt dat men overgevoelig is voor bepaalde stoffen ofwel allergenen. In tegenstelling tot een verkoudheid (waarbij je ook last krijgt van een verstopte neus en rode ogen) wordt hooikoorts niet veroorzaakt door een virus. Hooikoorts wordt veroorzaakt door een allergische respons op allergenen binnen- of buitenshuis, zoals pollen, huisstofmijt of kleine huidschilfertjes en speeksel van katten, honden en andere dieren met een bontvacht of veren. Door hooikoorts kun je je miserabel voelen en het kan zelfs je prestaties op werk of school beinvloeden. Gelukkig hoef je je niet zomaar bij storende hooikoorts-symptomen neer te leggen. Je kunt triggers vermijden en de juiste behandeling vinden.

Hooikoorts symptomen

Hooikoorts kan tal van vervelende symptomen oproepen, waar je soms dagen of wekenlang aan vastzit. Een lopende of verstopte neus, waterige, jeukende en rode ogen, veelvuldig niezen en kuchen, een jeukende neus, mond of keel, een gezwollen, blauw-getinte huid onder de ogen en algehele vermoeidheid. Deze symptomen duiken op nadat je in aanraking bent gekomen met bepaalde allergenen en houden net zo lang aan totdat je niet meer bent blootgesteld aan die stof. Veel allergenen die hooikoorts veroorzaken zijn seizoensgebonden. Allergie-symptomen verschijnen of verergeren dan tijdens een bepaald seizoen, zoals de vroege lente of juist in de zomer. Triggers zijn in dat geval:

  • Pollen van bomen, gebruikelijk in de vroege lente;
  • Pollen van gras, gebruikelijk in de late lente en zomer;
  • Ambrosia stuifmeel, gebruikelijk in het najaar;
  • Huisstofmijt, kakkerlakken en huidschilfers van huisdieren kunnen het hele jaar door voorkomen, soms worden symptomen heviger in de winter wanneer huizen minder worden doorgelucht.
  • Sporen van schimmels en bacteriën binnen- en buitenshuis, die altijd kunnen voorkomen.

Allergische huid door hooikoorts

Het is heel goed mogelijk dat je huid allergisch reageert als je te maken hebt met hooikoorts. Dringt een allergeen ons immuunsysteem binnen dan kan deze overreageren op deze ongewenste aanval van allergenen zoals bacteriën of virussen dat ook kunnen doen. Het vrijkomen van histamine wordt uitgelokt, wat niet alleen kan leiden tot niezen of ademhalingsproblemen maar ook huidklachten.

‘Huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en netelroos kunnen verergeren als je hooikoorts opspeelt’

Hooikoorts uitslag

Pollen kunnen er helaas voor zorgen dat hooikoortspatiënten een uitslag op de huid ontwikkelen. Hooikoorts-uitslag op de huid ziet er in milde gevallen uit als rode, verhoogde plekjes. Bij hevigere gevallen kan de hooikoorts-uitslag uitmonden in blaasjes en een gebarsten huid. Wie te maken heeft met een dermatitis-uitslag kan allergische reacties meemaken gedurende de lente en zomer. Dit kan een zeer oncomfortabel gevoel oproepen, waarvoor speciale verzorging benodigd is. Huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en netelroos, eveneens gelinkt aan het immuunsysteem, kunnen ineens verergeren als je allergieën opspelen.

Rode huid en jeuk door hooikoorts

Met name allergenen zoals pollen kunnen leiden tot een droge huid, netelroos en, inderdaad, roodheid. Hooikoorts kan de huidbarrière benadelen, waardoor je zelfs extra gevoelig kan worden voor je alledaagse huidverzorging. Dit kan extra huidreacties oproepen. Tijd om je huidverzorging dus eens onder de loep te nemen.

Branderige, prikkende huid door hooikoorts

Als de huid verzwakt raakt dan kan deze ook branderig, prikkend of jeukend aanvoelen. Voor individuen met hooikoorts kunnen allergenen een toename in histamine in de bloedstroom teweegbrengen wat ontstekingen oproept. Hierdoor wordt de huid extra gevoelig, en dat voel je! Het vervelende is dat wrijven en krabben aan je getergde huid door hooikoorts huidirritaties (waaronder roodheid) alleen maar kunnen verergeren. Probeer dit dus, hoe moeilijk ook, te vermijden! Huidallergieën kunnen bovendien zelfs je hoofdhuid teisteren, waardoor deze geïrriteerd aanvoelt.

Ogen opgezwollen door hooikoorts

Opgezwollen, waterige ogen zijn een veelvoorkomend symptoom van hooikoorts, in een reactie op pollen. Heb je veel last van een verstopte neus of holtes gevuld met slijm? Dit betekent dat er zich extra vloeistof in je aderen bevindt. Deze vloeistof kan ook verstoppingen in de kleine aderen onder je huid veroorzaken. Aangezien de huid bij de ogen op zijn dunst is, loop je grotere kans op gezwollen adertjes bij de oogcontouren. Ze zullen meer prominent, soms paarsachtig van kleur zijn, die adertjes. Gezwollen ogen en donkere kringen komen dus vaak voor bij allergieën waaronder hooikoorts.

‘Vitamine B3 verzacht de huid en gaat roodheid tegen’

Wat te doen tegen huidproblemen door hooikoorts

Het is soms gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer vooral ver van de allergenen te blijven waar je lichaam heftig op reageert. Blijf in de lente of zomer meer binnen, sluit ramen en deuren en vermijd grasrijke gebieden. Is dat echt onhaalbaar dan kan het helpen om een antihistamine in te nemen en een goed afsluitende zonnebril te dragen, die het aantal pollen dat je ogen bereikt enigszins beperkt.

Huidverzorging bij hooikoorts

Juist bij hooikoorts of een algeheel allergische huid is het cruciaal om huidverzorging voor een gevoelige huid te gebruiken. La Roche-Posay specialiseert zich in verzorging voor een gevoelige huid: hypoallergene crèmes, reinigers en oogproducten. Kies voor kalmerende verzorging, die je getergde huid met roodheid, schilferingen en andere irritaties zoveel mogelijk tot rust brengt. Toleriane Ultra dagcrème brengt intensieve en langdurige verlichting. Met Neurosensine, een bestanddeel dat gericht inwerkt op de mechanismen van huidirritatie. Spray bij irritaties gedurende de dag ook eens wat puur Thermaal Bronwater over je gezicht, een aangename opfrisser.

Make-up bij hooikoorts

Kies bij hooikoorts en allergie-symptomen voor hypoallergene make-up! Het idee erachter: je wil je immuunsysteem zo min mogelijk ammunitie geven om te reageren op extra allergenen – zeker als het al aan het worstelen is met hooikoorts. Dus kies een hypoallergene foundation en mascara, om mee te beginnen. La Roche-Posay’s make-up (foundations, oogpotloodjes of mascara’s) is speciaal bedoeld voor een zeer gevoelige huid. Parfumvrij en waterproof. Je kunt gerust de deur uit met opgemaakte ogen, zonder dat je bang hoeft te zijn dat je halverwege de dag rondloopt met uitgelopen make-up.

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen