• Home>
  • Lichaam>
  • Achtergrondinformatie : Hoe verzorg je baby acne?

Achtergrondinformatie

Hoe verzorg je baby acne?

Resources\Visuels\V4\Headers\Articles\INT\v_header_focuson_default.jpg

De eerste maanden na de geboorte zijn baby's vatbaar voor huidaandoeningen, huidziekten- en ontstekingen. Twee van de meest voorkomende en bekendste aandoeningen zijn baby acne en berg, ofwel eczeem op de hoofdhuid. Die twee aandoeningen zijn zeker niet uitwisselbaar en vereisen een eigen aanpak. Je hoeft je in ieder geval geen zorgen te maken als je baby last krijgt van dergelijke huidaandoening, want baby acne gaat uiteindelijk vanzelf weer weg. Daar hoeft meestal geen dermatologische hulp aan te pas komen. Voor de zekerheid hier toch wat tips bij baby acne.

‘Baby acne is onschuldig en veelvoorkomend: circa 20 procent van de pasgeborenen krijgt ermee te maken’

Wat is baby acne?

Baby acne, ook wel neonatale acne of acne neonatorum genoemd, kan in de eerste twee weken na de geboorte opduiken. Neonatale aandoeningen kunnen voor veel onrust zorgen onder nieuwe ouders, maar er valt echt niks te vrezen als je kindje een paar pukkeltjes krijgt. Baby acne is veelvoorkomend: circa 20 procent van de pasgeborenen krijgt ermee te maken. De acne bij baby’s ontwikkelt zich meestal rond de twee weken oud, maar het kan op elk moment verschijnen voor de leeftijd van zes weken. In sommige gevallen hebben baby’s al acne bij hun geboorte.

Oorzaak van baby acne

Het is onder wetenschappers onduidelijk waardoor baby acne ontstaat, maar de heersende consensus is dat overactieve talgklieren en testosteron een rol spelen bij kinderacne. Is de acne hevig of duikt deze op na de zesde levensweek? Neem je kindje dan mee naar de dokter, zodat een huidarts kan vaststellen of er hier sprake is van kinderacne. Dit type baby acne houdt meestal zes maanden tot een jaar aan, maar soms kan het ook hardnekkig zijn. In dat geval kan de acne zomaar blijven tot je zoon of dochter de tienerjaren bereikt. Op dat moment beginnen eveneens andere hormonen op te spelen waardoor een tiener ook acne kan krijgen.

Soorten baby acne

Net zoals bij volwassenen zijn de zichtbare symptomen: rode pukkeltjes, onderhuidse puistjes, een overmatig glanzende huid. Die verschijnen meestal op het gezicht, de hals, borst en de rug. Loop hieronder eens na welk acne verschijnsel het meest prominent is.

Baby met rode pukkels

Rode puistjes op het gezicht, maar ook op de borst en de rug van de baby (zogenaamde ‘bacne’) zijn niks vreemds. De huid op en rond deze puistjes is vaak ontstoken waardoor de roodheid ontstaat.

Baby met pukkels in het gezicht

Doorgaans komt baby acne het meeste pal in het gezicht voor. Op de wangen, het voorhoofd, de kin en zelfs op de schedel en in de nek. Rode baby pukkeltjes kunnen zeker onaangenaam ogen, maar je kind heeft er niet altijd last of pijn van. Zo hoeven baby pukkels in het gezicht gelukkig ook niet per se te jeuken zoals bij eczeem het geval is. Heb je het idee dat dit wel zo is? Zorg ervoor dat de baby ’s nachts wantjes draagt om het krabben tegen te gaan. Dat krabben resulteert namelijk in een vicieuze cirkel. 

‘Ruwe stoffen of stofjes gewassen in sterke wasmiddelen kunnen de babyhuid aantasten en al aanwezige baby acne verergeren’

Mogelijke veroorzakers van baby acne

Het is mogelijk dat de huid van je pasgeboren baby is aangedaan met rode pukkeltjes door een intolerantie voor koemelk (niet van de moeder zelf) of melkpoeder. Hiervoor kun je uiteraard een test laten doen bij de huisarts. Soms worden baby pukkels ook uitgelokt doordat speeksel ofwel spuug van een kindje in contact komt met de huid. Ruwe stoffen of stoffen gewassen in sterke wasmiddelen kunnen de fragiele babyhuid ook aantasten en al aanwezige baby acne verergeren.

Warmtepukkeltjes baby

Hevige puistjes bij hete temperaturen binnen of buiten? Dit is mogelijk.Het verschijnsel van baby acne kan verergeren als het warm is of als de baby opgewonden raakt. Dit worden inderdaad warmtepukkeltjes genoemd. Sla te heet baden sowieso zoveel mogelijk over. Wees voorzichtig met de babyhuid, en vermijd hard wrijven of scrubben.

Baby acne tips

Om te vermijden dat de huid van je baby geïrriteerd raakt bij het baden of douchen kun je LIPIKAR Syndet AP+ gebruiken, die mild is voor een gevoelige babyhuid. Houd hiernaast een fles Thermaal Bronwater van La Roche-Posay bij de hand en spray er lichtjes mee over het gezichtje en andere aangetaste zones om de huid van je baby te kalmeren. Het is bovendien heel belangrijk om de babyhuid – zeker in geval van acne – uit direct zonlicht te houden. Hoewel baby acne geen speciale behandeling vereist, gebruik je beter geen producten of behandelingen die de puistjes kunnen verergeren. Denk aan vette zepen, rijke crèmes of anti-acneproducten voor tieners en volwassenen. Het is sowieso zaak om alleen huidverzorging speciaal geformuleerd voor de delicate huid van een pasgeboren kind te gebruiken. Een dermatoloog kan bij behandeling van baby acne eventueel antibiotica voorschrijven, om acne littekentjes te voorkomen. Dit is in principe een laatste redmiddel.  

Voor jou aanbevolen

Bekijk alle artikelen