de huid van jouw baby


Kwetsbaar van nature
Een babyhuid functioneert anders
dan die van een volwassene

Wat is de beste verzorgingsroutine voor een babyhuid met neiging tot eczeem?

Wat als je kindje een spontane uitbarsting krijgt van rode, jeukende plekjes? Nee, geen allergie, maar eczeem. Het zet het leven van een jong gezin volledig op zijn kop, maar wees gerust: het kan geen kwaad en hulp is nabij.

Voor een baby zorgen met eczeem eist zomaar zijn tol van de hele familie – zowel emotioneel als praktisch. Misschien heb je weleens een reclamespotje gezien over atopisch eczeem – de meest voorkomende variant – maar blijft het daarbij. Tot uit het niets je tweejarige dochtertje (hoewel, 80% van de baby’s er last van krijgt in hun eerste levensjaar) rode, schilferende plekjes met kloofjes en blaasjes ontwikkelt. Natuurlijk is elke ouder dan bezorgd. Laat staan dat je in dat geval nog veel slaap krijgt, want eczeem houdt je baby ’s nachts wel wakker. De pijn en irritatie is niet fijn voor zo’n kleine. Vaak voelen ouders zich machteloos tegenover deze aandoening die hun kindje zoveel onbehagen en pijn bezorgt:   geplaagd door jeuk is de baby huilerig, onrustig en slaapt slecht.

Atopisch eczeem, de feiten

Eczeem komt bij zomaar 5 tot 10% procent van de baby’s voor. Alvast een spoiler: het veroorzaakt geen blijvende schade en de meeste kindjes groeien er met een paar jaar overheen. Om de levenskwaliteit van het hele gezin te verbeteren, ontwikkelde La Roche-Posay het assortiment LIPIKAR AP+. Deze lijn speelt in op de specifieke behoeften van een huid met neiging tot eczeem.

Symptoom: ondraaglijke jeuk bij eczeem

Atopische dermatitis (ofwel, eczeem) is een huidaandoening die kan voorkomen bij kinderen vanaf 3 maanden. Baby's hebben meestal eczeem in het gezichtje, maar het kan zich ook voordoen in de huidplooien en rond de knietjes, polsen en ellenbogen. Roodheid, blaasjes, kloofjes. Het kan een razende jeuk oproepen. Het hele babylichaampje ermee bedekt – van top tot teen. Die arme babyteentjes! Alsof ze in te kleine kinderschoentjes hebben gezeten. Hoe komt dit toch? Een droge huid en veranderingen in de beschermende huidbarrière kenmerken deze aandoening. Hierdoor kunnen allergenen makkelijker doordringen tot de huid, resulterend in jeuk. Het tast de levenskwaliteit van een kind direct aan: een verstoorde nachtrust, humeurigheid en voortdurend onbehagen... De rest van het gezin krijgt dit ook vaak mee.

Tips om het leven van je baby met eczeem gemakkelijker te maken

Allereerst, het is een kwestie van tijd voordat deze huidaandoening overgaat. Halleluja. Naarmate de jaren verstrijken neemt eczeem af en in 50% van de gevallen is het tegen de leeftijd van vijf jaar zelfs volledig verdwenen.

Tot die tijd is het zaak de symptomen van eczeem aan te pakken en de huid van de baby goed te verzorgen om aanvallen van eczeem te voorkomen. Los van symptomen, helpen La Roche-Posays specialistische huidproducten bovendien het microbioom – en daarmee de oorzaak – uitbalanceren.

Micro-wat? Zie het als een jungle van bacteriën die op je huid leeft en van levensbelang is voor een optimale gezondheid. Een bacterie, genaamd staphylococcus, is in het geval van eczeem vaak dominant. Het gebruik vanLIPIKAR AP+vermindert de aanwezigheid van deze bacteriesoort, en brengt daarmee het microbioom in balans. Zie hieronder een verder stappenplan.

  • Pak er een bijzonder milde, zeepvrije gel bij zoals Lipikar Olie AP+
  • Stel de temperatuur van het badwater in op lauwwarm
  • Dep het huidje van de baby voorzichtig droog na het badje

Doeltreffende huidverzorging bij eczeem
Dermatologen en kinderartsen schrijven tegen de ontsteking en jeuk, die kunnen leiden tot infecties, vaak topische corticosteroïdecrèmes voor. Zijn de eczeemletsels verdwenen? Dan hoort de steroïdecrème vervangen te worden voor een emollient (een verzachtende crème). Hier is  LIPIKAR Balsem AP+van La Roche-Posay speciaal voor bedoeld. Het werkt in op de diverse aspecten van een eczeemhuid, om aanvallen van extreme droogte te verminderen. Het sust hiernaast onmiddellijk jeuk. De huidbarrière wordt hersteld, dankzij de gecombineerde werking van Niacinamide, Karitéboter en Aqua Posae Filiformis. Die laatste klinkt misschien wat mysterieus, maar het is een geweldige aanvulling voor het microbioom. Zo raakt de huid langzamerhand weer in balans. Wat experimenteren met huidverzorging? Doe dat vooral niet. Voor duurzame verlichting (na ongeveer een maand zou je volgens onderzoek van La Roche-Posay verbetering moeten zien) van je baby's eczeem houd je vast aan één verzorgingslijn en behandeling, om de huid kalm te houden.

Wees extra voorzichtig met je baby in bad

Voor een optimale huidverzorging van je baby moet hiernaast extra aandacht besteed worden aan het reinigen van de huid in bad:

  • Pak er een bijzonder milde, zeepvrije gel bij zoals Lipikar Olie AP+ of
      LIPIKAR Syndet AP+ , die geschikt is voor de tere huid van je baby.
  • Stel de temperatuur van het badwater in op lauwwarm, zeker niet heet.
  • Dep het huidje van de baby voorzichtig droog na het badje. Op deze manier kunnen de ingrediënten uit de emollient of steroïdecrème namelijk beter doordringen in de huid. Tien minuten na het douchen of baden mag Lipikar Balsem AP+ worden aangebracht op de babyhuid. Met deze fijne balsem mag je gerust meerdere keren per dag smeren. Belangrijk: heeft je kindje last van open eczeem? Gebruik dan altijd Cicaplast Baume B5, want de Lipikar-lijn kan een beetje prikken door het anti-jeuk ingrediënt.