Lipikar Families

Geef kinderen met eczeem 
een beter leven.

Registreer nu

Impact op het gezin en het sociaal leven

Atopisch eczeem drukt een flinke stempel op het dagelijks leven van zowel volwassenen als kinderen.
Het heeft veel aandacht en zorg nodig zodat de jeuk of de rode vlekken onder controle blijven. Als een kind van jongs af aan leert omgaan met de atopie, kan het op den duur gemakkelijker zelfstandig maatregelen nemen, zoals regelmatig smeren. Zelfvertrouwen opbouwen is bij deze huidaandoening ook erg belangrijk.

Zelfstandigheid van het kind is cruciaal voor de harmonie binnen het gezin
Dermatologische  begeleiding zorgt voor een beter inzicht in de ziekte en leert de  betrokken ook om de impact ervan te beperken: door niet alle aandacht  toe te spitsen op het patiëntje ten koste van zijn broertjes en zusjes  bijvoorbeeld, door het kind aan te moedigen om zich zelf in te smeren...  Dit alles in een rustige sfeer van vertrouwen.

Vanaf de leeftijd  van 4-5 jaar kan het kind zijn eczeem zelf leren inschatten en inzien  dat het beter wordt door zich te verzorgen. Zelfstandigheid is de  sleutel voor een beter dagelijks leven en helpt het kind om zich niet  gemarginaliseerd te voelen binnen het gezin en in het sociaal leven.

Atopische dermatitis die blijft aanhouden op volwassen leeftijd kan een sociale handicap worden.
Omdat  ze een min of meer sterke impact heeft op de uiterlijke verschijning,  kan deze aandoening ook de relatie met de partner verstoren of leiden  tot problemen in het beroepsleven. Gewoon iemand de hand drukken  bijvoorbeeld, kan bij de ander een onbehaaglijk gevoel oproepen of zelfs  een afwijzende reactie veroorzaken.