Lipikar Families

Geef kinderen met eczeem 
een beter leven.

Registreer nu

Het begrip atopie

Het woord "atopie" komt oorspronkelijk van het Griekse "a" (zonder) en "topos" (plaats).
Deze benaming is treffend, omdat deze huiduitslag dan ook vaak moeilijk te plaatsen is. Atopie is een genetische aanleg voor allergie. Bijna 80% van de kinderen met eczeem heeft dit vanwege deze genetische aanleg.

Atopische dermatitis is een chronische ontstekingsziekte van de huid

Bij  atopiepatiënten (50 miljoen mensen in Europa, waarvan meer dan 20%  kinderen) vertoont de huid een gebrekkige permeabiliteit (doordringbaarheid) en is het immuunsysteem hyperreactief en verstoord.  De huid is droog, gemakkelijk geïrriteerd en overactief.

Hier is  sprake van een tekort aan filaggrine, een epidermaal eiwit dat zorgt  voor de samenhang van de cellen in de buitenste huidlaag. Daarnaast  heeft de huid ook te weinig van de lipiden die normaal gezien van  nature aan haar oppervlak aanwezig zijn om haar te beschermen tegen  potentiële allergenen.


De aandoening  verschijnt over het algemeen rond de leeftijd vanaf drie maanden (soms  vroeger) en kan afhankelijk van het kind enkele maanden of vele jaren  duren. Als dit niet voldoende wordt behandeld, kan door het  onvermijdelijke krabben een vicieuze cirkel ontstaan: de huidbarrière  raakt nog verder aangetast, laat nog meer allergenen en irriterende  stoffen door en die veroorzaken op hun beurt weer nieuwe jeuk.

Toch  blijft de ziekte zelden tot op volwassen leeftijd aanhouden: de helft  van de kinderen waarbij in het eerste levensjaar atopisch eczeem is vastgesteld zijn genezen voor ze 5 jaar zijn, hoewel de huid ook in de  volgende jaren nog erg droog blijft.