Psoriasis, wat is het eigenlijk?

Psoriasis is een ernstige huidaandoening die niet te genezen is. Gelukkig kan je wel de symptomen behandelen, zodat ook jij een gezonde, comfortabele huid kunt hebben. Lees hier meer over de oorzaken en symptomen.

Psoriasis is een chronische, niet-besmettelijke, inflammatoire auto-immuunziekte van de huid, die voor een deel genetisch en erfelijk bepaald is. Het is een chronische aandoening die niet kan worden verholpen, maar gelukkig zijn er behandelingen waarmee je symptomen kunt verlichten en klachten, zoals jeuk, kunt verminderen.

Een huidziekte zoals psoriasis kan een uitdaging zijn om mee te leven. Toch hebben meer mensen hier last van dan je denkt – ook bekende figuren zoals model Cara Delevingne en popster Cyndi Lauper. In Nederland hebben naar schatting meer dan 300.000 mensen deze huidaandoening. Psoriasis is een chronische, inflammatoire auto-immuunziekte van de huid, die voor een deel genetisch en erfelijk bepaald is. Let op: het is niet besmettelijk! Hier hoef je dus beslist niet bang voor te zijn. Niemands lichaam is een perfect geoliede machine, dus het is heel normaal om een huidaandoening te krijgen. De een heeft psoriasis, de ander heeft sneller last van striae en cellulitis. Psoriasis kan op een zee aan kleine pukkeltjes of vlekjes lijken (op gezicht of lichaam) maar ook op grote pigmentvlekken. Het woord ‘psoriasis’ is afgeleid van het Griekse woord ‘psore’, dat ‘schub’ betekent. Psoriasis is een chronische aandoening die niet kan worden verholpen, maar gelukkig zijn er behandelingen waarmee je symptomen kunt verlichten en klachten, zoals jeuk, kunt verminderen.

Wat is huidziekte psoriasis?

Psoriasis is een chronische huidaandoening die rode, schilferige plekken op de huid veroorzaakt. Psoriasis is niet besmettelijk en komt vooral veel voor bij jongvolwassenen, maar kan ook op latere leeftijd voorkomen. Psoriasis wordt veroorzaakt door versnelde celproductie van de opperhuid. Door deze versnelde celproductie ontstaan er rode, droge, schilferige verdikkingen op de huid. In de meeste gevallen blijft psoriasis in een milde vorm aanwezig, maar er zijn ook chronische gevallen die het dagelijks leven van patiënten ernstig kunnen belemmeren. Vooral jeuk kan akelig zijn bij de heling van psoriasis, want hierdoor wil je aan de plekjes blijven krabben en plukken. Er zijn wel oplossingen voor jeuk.‘Doorgaans vernieuwt de opperhuid zich om de drie weken, bij een psoriasis-huid om de 4 tot 6 dagen waardoor deze huidcellen niet “volwassen” kunnen worden’

Wat zijn beginnende symptomen van psoriasis?

Psoriasis resulteert in een verdikking van de hoornlaag, in de vorm van welomlijnde rode plekken – ook wel psoriasis plaques genaamd. De oudste cellen van je huid vormen oppervlakkige witte schilfers bovenop deze plekken. Voordat we de symptomen van psoriasis nader bekijken, nemen we eerst onder de loep wat er nu precies gebeurt in een gezonde versus een psoriasis-huid. De huid bestaat uit 3 belangrijke onderdelen:

  • De epidermis of opperhuid: dit is de dunste huidlaag;
  • De dermis of lederhuid: deze huid is dikker en ondersteunt de opperhuid;
  • De hypodermis: dit is de onderste laag van de huid.

De epidermis zelf bestaat uit verschillende lagen: de hoornlaag bovenaan en de basale laag onderaan. De epidermis is voornamelijk opgebouwd uit huidcellen. Die vernieuwen zich permanent en zorgen voor de aanmaak van keratine. Dit is een proteïne die de huid ondoordringbaar maakt en zijn beschermende functie garandeert.

Teken dat je geen psoriasis hebt

Bij een normale huid produceert de basale laag huidcellen, die door hun groei naar de hoornlaag worden geduwd. Hierdoor verliezen de huidcellen hun kern, worden ze platter en scheiden ze meer keratine af. Zo vormen ze een stevig, beschermend en ondoordringbaar membraan. Wanneer ze het oppervlak bereiken, raken deze cellen los en vallen ze af; dit wordt wel schilferen genoemd. Op die manier maken ze plaats voor nieuwe cellen. Dit vernieuwingsproces van de opperhuid neemt ongeveer 3 weken in beslag. Je kunt dit proces goed herkennen als je in de zomer aan het vervellen bent.

Behandeling psoriasis

Voor psoriasis adviseert La Roche-Posay Iso-Urea MD Balsem Psoriasis, een medisch en parfumvrij hulpmiddel dat de huidsymptomen van psoriasis helpt verbeteren en verlichten. Hiermee worden vooral plaques, huidschilfers en jeuk aangepakt. Hiernaast bestaan er nog meer remedies voor psoriasis, van lichttherapie tot medicijnen. Vermoed je psoriasis te hebben of verergeren symptomen? Raadpleeg dan altijd je huisarts. Van de behandeling van psoriasis door een huisarts kun je het een en ander verwachten: een gericht behandelplan.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-2

OM EEN EIND TE MAKEN AAN DROGE HUID IS HET BELANGRIJK
GEHYDRATEERD TE BLIJVEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Eczeem wordt veroorzaakt door een tekort in de natuurlijke beschermingslaag met lipiden van de huid (de natuurlijke barrièrefunctie van de huid). Daarom is het belangrijk eczeemgevoelige huid regelmatig en consequent gehydrateerd te houden met de juiste huidverzorgingsproducten zoals Lipikar Baume AP+m of Lipikar Bodylotion.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

DOOR AAN ECZEEM TE KRABBEN
STOPT HET JEUKEN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Krabben brengt de vicieuze cirkel van atopie op gang: vingernagels beschadigen de al kwetsbare huid zodat nog meer allergenen en irriterende stoffen in de huid kunnen doordringen, wat leidt tot nog meer jeuken en nog meer beschadigde huid. LIPIKAR Baume AP+m vult de lipiden in het huidoppervlak aan. Aanvallen worden daardoor minder frequent en het kind krabt zich 's nachts de helft minder.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

JE HUID DROGEN MET
EEN FÖHN KAN HELPEN TEGEN ECZEEM.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Dit wordt beslist NIET aangeraden. Drogen met een föhn is een eczeemtrigger die aanvallen kan veroorzaken door de huid 'aan te vallen' en het beschermende lipidenlaagje van de huid te vernietigen waardoor het eczeem verder verergert. Erger nog, je kunt je delicate huid verbranden.
Leer Meer
True-or-false-visual-1

ATOPISCHE DERMATITIS OF ECZEEM
KAN BESMETTELIJK ZIJN.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Atopische dermatitis of eczeem is een genetische aandoening en is absoluut niet besmettelijk. Atopische dermatitis wordt behandeld met zeepvervangers, verzachtende crèmes en topische corticosteroïden.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

LIPIKAR STICK AP+ is een handige stick waarmee je de behoefte om te krabben kan verminderen. Zo stop je de vicieuze cirkel van jeuk en krabben die typerend is voor de atopische huid.

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

ISO-UREA is een assortiment voedende bodylotions die speciaal zijn ontwikkeld voor de bestrijding van extreme droogheid en die een schilferige huid direct verzachten. 
  • La Roche Posay ProductPage Thermal Spring Water 300ml 3433422404403 Fr
    Een onmisbare dagelijkse verzorging voor zelfs de meest kwetsbare gevoelige huid: pasgeborenen, kinderen, volwassenen en...
    THERMAAL BRONWATER
    BEKIJK NU

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest veilige verpakking met alleen de noodzakelijke conserveringsmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST OP
ZEER GEVOELIGE HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op de meest gevoelige huid: reactief, allergisch, gevoelig voor acne, eczeem gevoelige huid, beschadigde huid of verzwakt door behandelingen tegen kanker.