Wat veroorzaakt haarroos en hoe kom je er vanaf?

Hoe kom je voorgoed van je haarroos af? En waardoor ontstaat roos in het haar eigenlijk? Hier worden al je vragen rondom roos in het haar beantwoord.

Het geheim voor gezond haar is een gezonde hoofdhuid, waarbij haarroos uiteraard niet wenselijk is. Als sneeuwvlokjes (schilfers) liggen ze op de hoofdhuid en verspreiden ze zich door je haar. Zeker zichtbaar in donkere lokken, maar nooit prettig. Het haarprobleem roos wordt bijgestaan door karakteristieken zoals jeuk, schilferen en algehele ontsteking van de schedel. Kortom, het is een vervelende kwaal. Vaak wordt haarroos geassocieerd met een droge hoofdhuid, maar in werkelijkheid wijst het op een bacteriële ontsteking aan de schedel. Dat klinkt ernstig, maar deze conditie is vrijwel nooit schadelijk en er valt heel veel aan te doen.

Symptomen

Haarroos, een versnelde celvernieuwing Haarroos is het gevolg van een overmatige afschilfering van de hoofdhuid. Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen. De dode cellen worden daarbij afgevoerd in de vorm van minuscule, onzichtbare schilfertjes. Onder invloed van bepaalde factoren kan die afschilfering echter versneld verlopen. Hierdoor vormen zich ophopingen van dode cellen: in dat geval spreken we van haarroos. Dit is een veel voorkomende aandoening die zelden ernstig is, maar wel ontsierend. Er zijn twee types haarroos of schilfertjes:

  • droge schilfertjes: die zijn klein, fijn, wit van kleur en vallen als fijne "sneeuw" op de schouders.
  • vette schilfertjes: die zijn dikker en groter, gelig van kleur en kleven aan het haar en de hoofdhuid.

De schilfertjes gaan soms gepaard met irritatie en jeuk.

Wat betekent je hoofdhuid eigenlijk voor gezond haar?

Zie de hoofdhuid als een verlengstuk van de huid op je voorhoofd, met olie- en zweetkleren waarbij oude cellen continu worden vervangen door nieuwe. Weliswaar telt de hoofdhuid veel meer olie- en zweetklieren dan andere delen van de huid, omdat elk haarzakje is verbonden aan een talgklier. Het is levend weefsel, je hoofdhuid, een soort mini ecosysteem dat je haarzakjes en het haar zelf ondersteunt. Verkeert de hoofdhuid in goede gezondheid dan vormt dit de perfecte basis voor gezonde haargroei. Lange, glanzende lokken, kom maar door.

Waarom jeukt roos?

‘Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen, maar bij haarroos is er sprake van overmatige afschilfering’ Inderdaad, met haarroos kan de hoofdhuid gaan jeuken en geïrriteerd raken vanwege een microscopische schimmel die Malassezia of Pityrosporon Ovale wordt genoemd. De grote boosdoener. Deze schimmel manifesteert zich van nature bij de haarfollikels. Als deze schimmel gaat woekeren, leidt dit tot een ontsteking. Als reactie daarop gaat de hoofdhuid overmatig afschilferen en ontstaan de bekende schilfers. Hoe kom ik aan zo’n schimmel vraag je je misschien af? Dit kunnen de oorzaken zijn:

Externe oorzaken van haarroos Externe factoren die haarroos kunnen veroorzaken zijn vocht, agressieve shampoo of andere haarproducten, het haar te vaak kammen of hard water.

Inwendige oorzaken van haarroos Inwendige factoren zoals stress, een verstoord hormonaal evenwicht of onevenwichtige voeding kunnen haarroos veroorzaken. Vervolgens ontstaat er een vicieuze cirkel waarbij de jeuk en irritatie op hun beurt weer afschilfering en de ontwikkeling van Malassezia in stand houden. Hiernaast kunnen bepaalde aandoeningen, waaronder bijvoorbeeld psoriasis gepaard gaan met schilfervorming. De aandoening moet dan ook worden behandeld.

Hoe voorkom ik (terugkeer van) haarroos?

Zit je haar eindelijk weer lekker in zijn vel, dient zich uit het niets weer haarroos aan. Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. De beste oplossingen voor het voorkomen van de terugkeer van haarroos zijn:

Gebruik milde verzorgingsproducten voor jouw haartype Nu ben je misschien nog vrij van haarroos, maar die gelukzalige staat behoud je door de juiste producten te gebruiken die mild (en mild exfoliërend) zijn. Hierbij is het ook van belang om het haar regelmatig te wassen met shampoo en conditioner. Doe je dit een tijdje niet dan kan de olie, die je hoofdhuid produceert, zich gaan verzamelen rondom de haarschacht met een overgroei aan schimmel als gevolg.

Borstel regelmatig Honderd keer borstelen voor glanzend haar is een beautymythe, toch is je hoofdhuid (zeker welke gevoelig is voor roos) gebaat bij met regelmaat en met zachte hand borstelen. Niet om de paar uur, nee, maar bij het opstaan en vlak voor het slapengaan. Tweemaal daags. Kies hierbij voor een borstel met gemixte (plastic en varken) haar. Hierdoor worden de oliën op je hoofdhuid evenredig verspreid door het haar terwijl je tegelijkertijd exfolieert. Hiernaast stimuleert het de bloedcirculatie in de hoofdhuid waardoor meer olie wordt vrijgegeven en haarzakjes worden ontstopt.

Sla agressieve behandelingen over Blonderen, relaxen, het haar overmatig behandelen met hittetools zoals föhns en stijltangen: het maakt je haar (en daarmee ook de hoofdhuid) brozer.

Gezond en evenwichtig eten Het is geen geheim dat onze huid verlangt naar voeding en hydratatie – de hoofdhuid vormt daar geen uitzondering op. Kies in het geval van haarroos en andere hoofdhuidproblemen voor een voedingspatroon rijk aan Omega vetzuren. Natuurlijk staat vette vis (zalm) bekend als een bron van dit soort vetzuren, maar je haalt het ook uit bijvoorbeeld chiazaden, spruitjes en walnoten. Bon appétit. Blijft de haarroos aanhouden? Aarzel dan niet om een dermatoloog te raadplegen.

WAAR
OF ONWAAR

True-or-false-visual-1

HOE IK MEZELF VOEL,
KAN INVLOED HEBBEN OP MIJN GEVOELIGE HUID.

WAAR TRUE-ANSWER

Door stress en emoties kunnen bloedvaten in de huid uitzetten, wat blozen en een ongemakkelijk gevoel veroorzaakt. Veel mensen hebben baat bij mindfulness of soortgelijke ontspanningstechnieken om hun gevoelige huid zen te houden. Daarnaast kan je gespecialiseerde huidverzorgingsproducten gebruiken zoals het TOLERIANE-assortiment.
Leer Meer
True-or-false-visual-3

EEN LANGE, HETE DOUCHE HEEFT
EEN KALMERENDE WERKING OP DE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Na een drukke dag kan een lange, hete douche zeker helpen om je spieren te ontspannen, maar voor een gevoelige huid is het geen goede zaak. Als je gevoelige huid blootstelt aan hoge (of lage) temperaturen, stimuleert dat de productie van histamine (het 'jeukmolecuul'), wat een kettingreactie aan irritaties kan opleveren. Een korte douche of bad, of een bad met lauw water is de beste keuze.
Leer Meer
True-or-false-visual-2

BIOLOGISCHE PRODUCTEN ZIJN
HET BESTE VOOR EEN GEVOELIGE HUID.

ONWAAR WRONG-ANSWER

Alleen omdat iets natuurlijk is, betekent niet dat het op een gevoelige huid geen uitslag zal veroorzaken. In feite kunnen veel natuurlijke plantenextracten een prikkelend, brandend of stekend gevoel veroorzaken. Wat allergenen betreft, de natuur zit er vol mee!
Leer Meer
True-or-false-visual-3

BLOOTSTELLING AAN DE ZON KAN
DE GEVOELIGHEID VAN DE HUID VERGROTEN.

WAAR TRUE-ANSWER

Zon kan een gevoelige huid beschadigen. Dat komt doordat uv-straling oxidatieve stress en ontstekingen in de huid veroorzaakt, wat leidt tot roodheid en uitslag. Zorg dat breedspectrum UVA-UVB- en lange-UVA bescherming zoals het ANTHELIOS assortiment deel uitmaakt van je dagelijkse huidverzorging.
Leer Meer
did you know

Wist u
dat?

DidYouKnow_Desktop_1

Thermaal water is een natuurlijk prebioticum dat goede, op de huid levende bacteriën in evenwicht brengt om de gezondheid van de huid te optimaliseren. Het verzacht, hydrateert en beschermt je huid – en bovendien gaat je make-up langer mee!

DAAR HEBBEN WE OOK
EEN PRODUCTLIJN VOOR

De producten uit het KERIUM-assortiment bevatten verschillende uiterst effectieve actieve bestanddelen en micro-exfolianten die roos en een schilferende huid aanpakken bij de oorsprong.

ONZE BELOFTEN
OP HET GEBIED VAN VEILIGHEID

LRP Safety commitment allergy tested model close up

100% VAN DE PRODUCTEN
IS HYPOALLERGEEN

Meer bekijken
Een voorwaarde = Optimale tolerantie.
Als we allergische reacties ontdekken tijdens de productontwikkeling, gaan we terug naar het lab voor onderzoek.
laroche posay safety commitment formula protection product head

LANGDURIGE
FORMULEBESCHERMING

Meer bekijken
We kiezen alleen de meest beschermende verpakking met alleen de noodzakelijke bewaarmiddelen, waarmee we langdurige tolerantie en efficiëntie garanderen.
laroche posay safety commitment essential active dose product head

ALLEEN HET ESSENTIËLE
IN DE JUISTE ACTIEVE DOSERING

Meer bekijken
Onze producten worden ontwikkeld in samenwerking met dermatologen en bevatten alleen de noodzakelijke ingrediënten in de juiste actieve dosering.
laroche posay safety commitment sensitive skin model baby

GETEST
OP ZEER GEVOELIGE
 HUID

Meer bekijken
De tolerantie van onze producten wordt getest op zeer gevoelige huid: reactief, met neiging tot allergie, met neiging tot acne, met neiging tot atopie, kwetsbaar of verzwakt door behandelingen tegen kanker.