Achtergrondinformatie

Psoriasis

wat is psoriasis

Psoriasis komt veel voor. Momenteel lijden wereldwijd 132 miljoen mensen aan psoriasis. Deze huidziekte, die veel persoonlijk leed veroorzaakt, kan afbreuk doen aan de levenskwaliteit van mensen met psoriasis.
Dit artikel bevat informatie over algemene informatie, advies, praktische tips over wat psoriasis is, wat de symptomen en oorzaken zijn, hoe psoriasis te behandelen is en hoe je om kunt gaan met psoriasis in het dagelijks leven.

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een chronische, inflammatoire auto-immuunziekte van de huid

Psoriasis is een chronische, inflammatoire auto-immuunziekte van de huid, die voor een stuk genetisch en erfelijk bepaald is. Psoriasis is niet besmettelijk, omdat het niet wordt veroorzaakt door een virus of bacterie. Psoriasis komt vooral voor bij jongvolwassenen, bij zowel mannen als vrouwen, maar kan op elke leeftijd voorkomen.

Het proces van psoriasis

Hoe reageert een huid met psoriasis?

Normale huid
Bij een normale huid produceert de basale laag huidcellen, die door hun groei naar de hoornlaag worden geduwd. Hierdoor verliezen de huidcellen hun kern, worden ze platter en scheiden ze meer keratine af. Zo vormen ze een stevig, beschermend en ondoordringbaar membraan. Wanneer ze het oppervlak bereiken, raken deze cellen los en vallen ze af; dit noemt men schilferen. Op die manier maken ze plaats voor nieuwe cellen. Dit vernieuwingsproces van de opperhuid neemt ongeveer 3 weken in beslag.

Huid met psoriasis
Bij een huid met psoriasis is de vernieuwing van de epidermis verstoord door hyperkeratose of versnelde celproductie. De cellen worden dan veel te snel naar de hoornlaag geduwd, in 4 tot 6 dagen, en hebben dus geen tijd om volwassen te worden. Doordat het proces versneld is blijven de celkernen in hun originele vorm. Dit resulteert in een verdikking van de hoornlaag in de vorm van welomlijnde psoriasis plaques. De oudste cellen vormen oppervlakkige witte schilfers. Psoriasis gaat bovendien gepaard met een verhoogde activiteit van T-lymfocyten (cellen van het immuunsysteem) die de gezonde huidcellen aanvallen. Er is ook veel afscheiding van TNF-alfa (een molecule aangemaakt door het immuunsysteem) met chronische ontsteking tot gevolg. De bloedcirculatie versnelt, wat de rode vlekken verklaart. En ten slotte kan de productie van ontstekingsstoffen die de zenuwuiteinden van de huid aanvallen ernstige jeuk veroorzaken.

Symptomen psoriasis

Waar kun je psoriasis aan herkennen?

psoriasis huid

Psoriasis uit zich meestal als scherp omlijnde rode plekken die ruw aanvoelen. Op die ronde of ovale plekken zitten allemaal witachtige velletjes  of "schubjes". Deze verschijnselen kunnen van geval tot geval sterk in grootte en aantal verschillen.
De symptomen doen zich vooral voor op de zones die blootstaan aan wrijving: de knieën, de ellebogen, de navelstreek en de lendenzone. Maar ook op de hoofdhuid, handen en voeten, de nagels en de slijmvliezen. De psoriasisplaques gaan gepaard met hevige jeuk.

Oorzaken psoriasis

Wat is de oorzaak van psoriasis?

Net zoals voor alle auto-immuunziekten zijn ook de oorzaken van psoriasis nog niet goed bekend. Psoriasis werd lange tijd beschouwd als een zenuwziekte, maar nu wordt aangenomen dat psoriasis deels genetisch is bepaald.

Wanneer het lichaam een gevaarsignaal detecteert, versnelt het huidmechanisme. In het geval van psoriasis zijn de genen die instaan voor de bescherming van de huid overgevoelig en reageren daarom overdreven. Dit is kenmerkend voor auto-imuunziekten.
De rol van interne of externe factoren zijn beperkt bij mensen met genetische aanleg om psoriasis te ontwikkelen. Externe of interne factoren werken alleen verzwarend, maar zijn nooit op zich de oorzaak van psoriasis. De omgeving brengt genetische aanleg voor psoriasis alleen maar aan het licht.

Triggerfactoren voor psoriasis kunnen zijn:

● koude,
● zonnebrand,
● stress,
● emotionele shock,
● hormonale factoren,
● sterke gewichtstoename,
● allergie,
● infectie,
● bepaalde geneesmiddelen,
● roken,
● overmatig alcoholgebruik.

Behandeling psoriasis

Hoe is psoriasis te behandelen?

Psoriasis is een chronische aandoening die (nog) niet kan worden genezen. Wel zijn er verschillende behandelingen die de symptomen en vorming van psoriasis kunnen beperken.

Lokale behandeling met creme, zalf en lotion
Een arts of dermatoloog kan psoriasis crèmes, zalven en lotions voorschrijven bij psoriasis met een ontstekingsremmende werking. Ze helpen bovendien tegen de schilfers en maken de ruwe huid gladder. 

Iso Urea is een lijn in het gamma van La Roche-Posay, gericht op hydratatie van een gevoelige huid. Iso-UREA MD Balsem Psoriasis is een créme die speciaal ontwikkeld is om de symptomen van psoriasis te bestrijden.
Het verwijdert huidschilfers, gaat verdikking van de plaques tegen en hydrateert langdurig.
Het voelt niet vet aan, is niet kleverig en is gemakkelijk uit te smeren.

Lichttherapie
Lichttherapie is een effectieve behandeling van psoriasis. Het komt er hierbij op neer dat de patiënt wordt blootgesteld aan UVA-, UVB- of laserstralen om de aanmaak van huidcellen te vertragen.

Orale geneesmiddelen
Geneesmiddelen in de vorm van tabletten of capsules worden gegeven bij ernstige vormen van psoriasis. 

Raadpleeg een arts of dermatoloog voor toelichting over geschikte medische geneesmiddelen tegen psoriasis die bij jou past.

Dagelijkse verzorging bij psoriasis

Welke dagelijkse routine helpt om de symptomen van psoriasis te voorkomen en verlichten?

dagelijkse verzorging psoriasis

Naast een medische aanpak zijn er nog tal van goede gewoonten die het leven met psoriasis aangenamer kunnen maken.

1. Hydrateren van de huid
Hydratatie is van primair belang omdat dit jeuk verminderd en de huid soepel en stevig houdt. Dagelijkse hydratatie is dan ook de verzorging van een psoriasishuid.
Daarbij is de keuze voor het juiste type hydraterende creme van belang.

Gebruik een dikke, rijke balsemtextuur die een film achterlaat op de huid:

 • op de droogste en meest beschadigde delen van de huid;
 • 's avonds om beter te kunnen ontspannen;
 • 's morgens en 's avonds in de winter wanneer de huid is verzwakt door de koude.
Gebruik een lichtere crème- of melktextuur die sneller in de huid dringt:
 • op minder droge huidzones;
 • als snelle dagelijkse verzorging;
 • in de zomer of tijdens een remissiefase.
Drink ook minstens 1,5 liter water per dag om de vochtbalans op peil te houden.

Hydrateren op het juiste moment
Op het juiste moment hydrateren helpt ook psoriasis te verlichten. Door te kiezen voor aangename formules die snel in de huid dringen en je eigen schoonheidsritueel bepalen, helpen je het plezier van huidverzorging opnieuw ontdekken. Hydrateer de huid:
 • na een bad of douche om het gevoel van welbehagen te verlengen;
 • 's avonds om te ontspannen door het goed in te masseren voor je gaat slapen;
 • 's morgens om wakker te worden en de dag goed te beginnen.
2. De huid beschermen
Door je huid te beschermen tegen de elementen in de winter en zomer kun je psoriasis het hele jaar onder controle houden.

Winter
In de winter is de huid kwetsbaarder, waardoor psoriasis vaak verergert.
 • kleed je warm;
 • draag een t-shirt onder een wollen trui en met zijde gevoerde handschoenen;
 • zet de verwarming niet te hoog;
 • lucht regelmatig de kamers;
 • gebruik een luchtbevochtiger;
 • Neem een bad of douche met water van 37° gedurende maximaal twintig minuten.
Zomer
In de zomer, zelfs indien psoriasis dan beter is, moet de huid ook worden beschermd.
 • Bescherm je huid tegen de zon;
 • Bescherm tegen een zonnesteek;
 • Drink voldoende om uitdroging te voorkomen.
Conclusie: er zijn heel wat mogelijkheden om het leven van alledag aangenamer te maken wanneer je last hebt van psoriasis. Probeer zelf uit wat voor jouw het beste werkt.

Voor u aanbevolen

See all articles