Achtergrondinformatie

Effect van UV op de gevoelige gezichtshuid

Effect zon en UV gezicht

Voor de meeste mensen is de zon een universeel symbool van positieve energie én een natuurlijke boost voor het humeur. Voor een gevoelige huid is de zon echter 365 dagen per jaar, zomer en winter, de vijand.

Je huid staat vaker bloot aan UV-straling dan je denkt: onderweg naar het werk, tijdens je lunchpauze - ook bij bewolkt weer.... Dit heeft een hele reeks effecten:

• In eerste instantie hebben zonnestralen een opwarmend effect op de huid, wat irritatie, roodheid en ongemak kan triggeren.
• UVA- en UVB-stralen veroorzaken ook oxidatieve stress, die leidt tot micro-ontsteking. Hierdoor kunnen de bloedvaatjes gaan uitzetten en gaan de zenuwuiteinden pijnsignalen versturen.
• Verder droogt de zon de oppervlakkige huidlagen uit, waardoor het beschermende laagje aan het huidoppervlak aangetast raakt en de huid blootstaat aan aggressoren van buitenaf.
• UV-stralen en vervuilingdeeltjes versterken ook elkaars oxiderende werking, waardoor je huid nog sterker te lijden krijgt van oxidatieve stress en irritatie.
•Langdurige bloodstelling aan UVA-stralen, die altijd aanwezig zijn ongeacht de weersomstandigheden,  verergert op lange termijn de huidgevoeligheid en maakt de teint grauwer.

Conclusie: zonnebrandcreme is niet alleen iets voor op het strand.

Dagelijkse UV-blootstelling is agressor nr. 1 en tast niet alleen het comfort, maar ook de gelijkmatigheid van je huid aan.

Kies je filter: wat is de beste zonnebrandcreme voor een gevoelige huid?

Ten eerste moet je erop letten dat je zonnebrand een lichte, makkelijk uit te strijken textuur heeft om te vermijden dat je te veel moet wrijven. Verder moet je zonnebrandcreme met een hoge bescherming kiezen, met een breedspectrum UVA-UVB filter, SPF 30-50 plus bescherming tegen lang UVA. Veel bestanddelen in zonnecreme staan bekend als irriterend, zoals PABA en oxybenzone, dus ga na of je product getest is op gevoelige en zonallergische huid. De meest innoverende zonnebrandcreme's voor gevoelige huid op de markt bevatten ook antioxidanten zoals baïcaline, en hebben vervuilingsbestendige texturen.

Geen zin om elke dag zonnebrandcrème te gebruiken? Dan bieden speciale foundations voor de gevoelige huid een perfect alternatief. Die hebben meestal een behoorlijke SPF en hun pigmenten vormen een natuurlijke bescherming tegen de zon.

Voor u aanbevolen

See all articles
v_push_article-sensitive-skin-08

Achtergrondinformatie

Je gevoelige, onrustige huid kalmeren in een aantal eenvoudige stappen

Voor vrouwen met een gevoelige huid zit zelfs een doodgewone dag vol verborgen valkuilen. Temperatuurveranderingen, airconditioning, hard water… er zijn tal van factoren die het huidcomfort negatief beinvloeden en de huid kunnen laten prikken, branden en jeuken.

Logisch dat deze vrouwen voortdurend op zoek zijn naar manieren om hun onrustige huid te kalmeren… En daarbij bereid zijn om alles te proberen! Op online forums worden de meest uiteenlopende huismiddeltjes aangeraden: honing, haver, avocado, ja zelfs chocolademaskers. Hoe smakelijk ze ook mogen zijn, al die eetwaren zullen meestal meer kwaad dan goed doen. Dergelijke doe-het-zelf-behandelingen kunnen immers potentiële allergenen en irriterende bestanddelen bevatten, die je huid nog meer irriteren.

Aangepaste, deskundige huidverzorging voor de gevoelige  en onrustige huid is de eerste stap naar meer comfort, maar een paar eenvoudige dagelijkse gewoonten in acht nemen kan ook al heel veel verschil maken. Doe de quiz en leer hoe je je gevoelige huid kalmeert.